Тужилаштво БиХ подигло још једну оптужницу за злочин у Јошаници

23.07.2024. 14:38
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег припадника такозване АБиХ Амела Исића, настањеног у Шведској, држављанина БиХ и Краљевине Шведске, због учешћа у убиствима српских цивила у фочанском селу Јошаница и околним засеоцима 19. децембра 1992. године.

- Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника батаљона “Ватра” Вишеградске бригаде АБиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме сукоба. У оптужници се наводи да је оптужени, заједно са другим припадницима АБиХ, крајем 1992. године учествовао у нападу на село Јошаница у општини Фоча, као и околне засеоке, настањене углавном цивилним становништвом српске националности - наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва подсјећају да је приликом напада убијено 56 лица српске националности, 10 лица је рањено, а куће и помоћни објекти уништени и запаљени.

- Оптужени Исић терети се да је са другим припадницима Армије БиХ, лично и директно, учествовао у убиствима више жртава у нападнутим селима. Оптужени се терети за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина и повреде закона или обичаја ратовања.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем око 160 свједока, једног стручног вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала - стоји у саопштењу.

На Никољдан 1992. године у фочанској мјесној заједници Јошаница муслиманска војска убила је 56 мјештана српске националности, многе од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце.

За злочине у Јошаници тренутно се води поступак у Суду БиХ против 13 бивших команданата и припадника такозване АБиХ.

Оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Новинар: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    12h 58m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 21m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 54m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 51m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 42m
    0