U 10 srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije upisano oko 1.000 učenika

27.08.2023. 15:01
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Branka Kovačević izjavila je danas Srni da je u 10 srednjih škola ove regije u prvi razred upisano oko 1.000 učenika i da je sve spremno za redovan početak nastave u petak, 1. septembra.

Kovačevićeva je dodala da je plan upisa bio 1.106 učenika, te da je manji broj upisanih prisutan naročito u rubnim i manjim opštinama.

- U saobraćajnoj struci učenici su mogli da izaberu novo zanimanje - tehničar logistike i špedicije, gdje je pokazana zainteresovanost za upis - navela je ona.

Deficitarna zanimanja trećeg stepena u ovoj školskoj godini su, kako je rekla, kuvar, autoelektričar, automehaničar, instalater, bravar, zavarivač, trgovac.

- Iako, ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zapošljavanja i veća finansijska primanja, nažalost, nije bila velika zainteresovnost učenika - istakla je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, učenici su i dalje najviše zainteresovani za medicinsku školu, odnosno, za zanimanja u struci zdravstvo, ekonomsku, IT tehničare i tehničare računarstva u struci elektrotehnika i za gimnaziju.

- Svih 10 srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije spremne su za početak nove školske godine. Ljetni raspust je iskorišten za krečenje, čišćenje i sanaciju školskog prostora - navela je Kovačevićeva.

Ona je dodala da su u školama održana savjetovanja predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete i kulture, na kojima su predstavljene nove mjere koje se odnose na jačanje bezbjednosti učenika i zaposlenih.

- Od 1. septembra u školama će biti prisutni školski policajci s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkevencije u školama. Povećaće se broj radnika stručne službe – pedagoga i psihologa, a na nivou škola kontinuirano će se raditi na jačanju saradnje sa porodicom učenika - dodala je Kovačevićeva.

Ona je rekla da je i nastavni kadar spreman za početak nove školske godine, samo u pojednim školama još nisu okončani konkursi, ali i to se privodi kraju.

- Svim učenicima poželjela bih srećan i uspješan početak nove školske godine - dodala je Kovačevićeva.

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj u petak, 1. septembra, počinje nova školska godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj Smanjen kadar u srednjim školama u Srpskoj
Četiri maloljetnika uhapšena nakon pronalaska pištolja kod učenika u Gradišci Četiri maloljetnika uhapšena nakon pronalaska pištolja kod učenika u Gradišci
Učenik u školu donio okvir od pištolja, policija istražuje slučaj Učenik u školu donio okvir od pištolja, policija istražuje slučaj
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    12h 26m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    14h 45m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    15h 12m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    17h 52m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    10h 33m
    0