U BiH uhapšeno 36 lica

01.12.2023. 17:28
0
IZVOR: srna.rs

U BiH je, u okviru velike međunarodne akcije Evropola, uhapšeno 36 lica ili je prema njima preduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje za činjenje različitih krvičnih djela ili prekršaja, a učestvovalo je 3.485 policajaca, saopšteno je iz Kontakt tačke za saradnju BiH sa Evropolom.

BiH je učestvovala u ovoj međunarodnoj operativnoj akciji Evropola u kojoj je u 26 zemalja ukupno uhapšeno 566 lica, od kojih 218 povezanih sa krijumčarenjem migranata, 186 povezanih sa trgovinom drogom, 69 povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, te 89 povezanih sa drugim krivičnim djelima.

- Od 13. do 18. novembra agencije za sprovođenje zakona širom Evrope ujedinjenim snagama preduzele su aktivnosti u okviru zajedničkih akcionih dana Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji u jugoistočnoj Evropi /EMPACT JAD SEE/, targetirajući trgovinu oružjem, drogom, krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i visoko rizične kriminalne mreže - ističe se u saopštenju.

Iz Kontakt tačke za saradnju sa Evropolom dodali su da su ukupno 26 zemalja širom Evrope, podržane od Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i niza međunarodnih organizacija, učestvovale u ovim visoko koordinisanim operativnim aktivnostima.

Slika

Foto: nezavisne.com/ Ustupljena fotografija

U akciji "ad" aktivno je učestvovala i BiH, i to Tužilaštvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje, Služba za poslove sa strancima, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Sarajevskog i Bosansko-podrinjskog kantona, te Federalna uprava policije i policija Brčko distrikta.

Ukupne aktivnosti na nivou BiH koordinisala je Zajednička kontakt tačka za saradnju BiH sa Evropolom, a aktivnosti su realizovane na teritoriji cijele zemlje i sprovedene su shodno prethodno određenim prioritetima za vrijeme obavještajne faze operativne akcije u skladu sa pojedinačnim operativnim planovima policijskih agencija, dodaje se u saopštenju.

Zajednički akcioni dani EMPACT-a planirani su na osnovu pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 556 ljudi privedeno u operaciji koju je predvodio Madrid, a u kojoj su učestvovali agenti iz 26 evropskih zemalja u borbi protiv trgovine oružjem, drogom i ljudima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 23m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 53m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 7m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 24m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 54m
    0