U četvrtak pomen Srbima ubijenim u Ledićima

28.05.2021. 14:53
0
IZVOR: Srna

U selu Ledići, na području federalne opštine Trnovo, u četvrtak, 3. juna, biće obilježeno 29 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila, izjavio je danas predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo u Republici Srpskoj Goran Timotija.

Obilježavanje će početi u 12.00 časova kod spomen-obilježja nevino ubijenim Srbima u Ledićima, gdje će porodice stradalih i članovi organizacije prislužiti svijeće i položiti vijence.

Timotija je istakao da je u Ledićima počinjen stravičan zločin nad srpskim stanovništvom, među kojima je ubijeno i nevino dijete od samo 18 mjeseci Milun Tešanović.

On je dodao da su Ledići simbol stradanja Srba u trnovskoj regiji, napominjući da su u ovom mjestu pobijeni civili, i to samo zato što su bili druge vjere i druge nacije.

- Najmlađa žrtva bio je Milun Tešanović, koji je tada imao samo 18 mjeseci i koji je stradao zajedno sa majkom u njenom naručju, bježeći od krvnika predvođenih Edhemom Godinjakom - naglasio je Timotija.

On je izrazio nezadovoljstvo i ogorčenost odlukom Suda BiH, koji je oslobodio prvostepeno Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu po svim tačkama optužnice koja ih tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Optužnica ih tereti i za protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području Trnova, paljenja imovine, te ubistva i nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Zločin nad srpskim civilima, u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić, koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović, koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Slavko Vasić rekao je ranije Srni da su prve žrtve tog zločina bili njegovi roditelji, koji su na prevaru i podmukao način ubijeni 2. juna 1992. godine u Dejčićima.

- Ne znam ko je to učinio, ni koja vojska je tu bila prisutna, ali tvrdim da je najodgovorniji bio Edhem Godinjak, koji je bio komandir Stanice policije. Mislim da je on morao da bude odgovoran za civilno stanovništvo na tom području - naveo je Vasić.

On je podsjetio da je prilikom napada na Lediće, osim roditelja, ubijena i njegova baka, koja je imala 92 godine i bila najstarija u selu, dok je većina mještana na najsuroviji način stradala na kućnom pragu.

Oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Vasić je podsjetio da su mještani Ledića koji su krenuli prema Treskavici pobijeni na lokalitetu Poljice, gdje su ih presrele muslimanske snage. Preživio je samo dvanaestogodišnji Dragan Vasić, koji je ranjen ležao među ubijenim i tako uspio da se spasi od sigurne smrti. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 23m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 7m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 52m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 51m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 57m
    0