У четвртак помен Србима убијеним у Ледићима

28.05.2021. 14:53
0
ИЗВОР: Срна

У селу Ледићи, на подручју федералне општине Трново, у четвртак, 3. јуна, биће обиљежено 29 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила, изјавио је данас предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново у Републици Српској Горан Тимотија.

Обиљежавање ће почети у 12.00 часова код спомен-обиљежја невино убијеним Србима у Ледићима, гдје ће породице страдалих и чланови организације прислужити свијеће и положити вијенце.

Тимотија је истакао да је у Ледићима почињен стравичан злочин над српским становништвом, међу којима је убијено и невино дијете од само 18 мјесеци Милун Тешановић.

Он је додао да су Ледићи симбол страдања Срба у трновској регији, напомињући да су у овом мјесту побијени цивили, и то само зато што су били друге вјере и друге нације.

- Најмлађа жртва био је Милун Тешановић, који је тада имао само 18 мјесеци и који је страдао заједно са мајком у њеном наручју, бјежећи од крвника предвођених Едхемом Годињаком - нагласио је Тимотија.

Он је изразио незадовољство и огорченост одлуком Суда БиХ, који је ослободио првостепено Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу по свим тачкама оптужнице која их терети за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Годињак, Шарић и Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем убистава цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Оптужница их терети и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

Злочин над српским цивилима, у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима, починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић, која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић, који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

Славко Васић рекао је раније Срни да су прве жртве тог злочина били његови родитељи, који су на превару и подмукао начин убијени 2. јуна 1992. године у Дејчићима.

- Не знам ко је то учинио, ни која војска је ту била присутна, али тврдим да је најодговорнији био Едхем Годињак, који је био командир Станице полиције. Мислим да је он морао да буде одговоран за цивилно становништво на том подручју - навео је Васић.

Он је подсјетио да је приликом напада на Ледиће, осим родитеља, убијена и његова бака, која је имала 92 године и била најстарија у селу, док је већина мјештана на најсуровији начин страдала на кућном прагу.

Они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Васић је подсјетио да су мјештани Ледића који су кренули према Трескавици побијени на локалитету Пољице, гдје су их пресреле муслиманске снаге. Преживио је само дванаестогодишњи Драган Васић, који је рањен лежао међу убијеним и тако успио да се спаси од сигурне смрти. 

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 20m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 34m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 24m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 39m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 22m
    0