U Foči izvedena prva laparoskopska operacija proširene slezinske arterije

04.08.2020. 10:18
0
IZVOR: RTRS

U Univerzitetskoj bolnici Foča izvedena je prva laparaskopska operacija proširene slezinske arterije u Republici Srpskoj. U ovoj ustanovi obavljen je i prvi porođaj porodilje pozitivne na virus korona.

Operaciju je mini-invazivnom procedurom izveo hirurški tim – abdominalni i vaskularni hirurzi, anesteziolozi i medicinari.

Riječ je o rijetkom oboljenju koji se javlja kod oko jedan odsto ljudske populacije i četiri puta više kod žena. Dvadeset odsto krvarenja u stomaku nastaje zbog ovog oboljenja.

– Do sada su operativni zahvati izvođeni otvorenim klasičnim putem. Tako da smo mi prvi put uspjeli da samostalno bez podrške ljekara iz Srbije uradimo takav operativni zahvat – izjavio je načelnik Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča Nenad Lalović.

U Univerzitetskoj bolnici Foča ističu da nastavljaju trend operacija ovim tehnikama. Ljekari su više puta dokazali je da mogu samostalno raditi najsloženije zahvate.

– Znači, moramo imati edukovan hirurški kadar, a mislim da mi dobar kadar i imamo. Smatram da i u budućnosti ova ustanova može da posluži kao primjer oko svih novih procedura –  rekao je direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić.

I na Ginekološko-akušerskom odjeljenju prostor i rad su prilagodili epidemiološkoj situaciji.

Opremljene su posebne prostorije za porođaje žena pozitivnih na virus korona. Prva se porodila Trebinjka, carskim rezom.

– U tom dijelu imamo i salu za carski rez i jednu porođajnu salu i dio soba gdje su odvojeno majka i beba. Porođaj je protekao dobro, majka i beba su dobro – izjavio je načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča Vladimir Čančar.

U ovoj bolnici posljednjih mjeseci na Odjeljenju za liječenje oboljelih od Kovida-19 svakodnevno je na liječenju oko 30 pacijenata.

Uz PCR testove, kojih je od opremanja laboratorije urađeno 1.600, rade se i brzi serološki testovi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    21h 21m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    16h 4m
    6
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    18h 4m
    3
  • Umrla glumica Radmila Živković
    22h 48m
    0
  • Bodiroga ne zaboravlja djedovinu u Trebinju
    23h 7m
    0