U Gazi dvije majke budu ubijene svaki sat, a sedam žena svaka dva sata

22.11.2023. 19:14
0
IZVOR: Anadolija

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze dvije majke budu ubijene svakih sat vremena, a sedam žena svaka dva sata, izjavila je u srijedu izvršna direktorica UN Women Sima Sami Bahous, javlja Anadolu.

Prije 7. oktobra 67 odsto svih civila ubijenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji u posljednjih 15 godina bili su muškarci, a manje od 14 odsto žene i djevojčice. Od tog datuma taj se postotak obrnuo – rekla je Sima Sami Bahous na brifingu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku, pa je dodala:

– Ne samo da je broj ubijenih civila od 7. oktobra dvostruko veći od ukupnog broja ubijenih posljednjih 15 godina, već se sada procjenjuje da su žene i djeca 67 posto od više od 14.000 ubijenih u Gazi.

Prema njenim riječima prije trenutne eskalacije, u Gazi je bilo 650.000 žena i djevojaka kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć, a sada je procjenjuje da je taj broj povećan na 1,1 milion, uključujući oko 800.000 interno raseljenih žena.

– Žene u Gazi su nam rekle da se mole za mir, ali da ako mir ne dođe, mole se za brzu smrt, u snu, sa svojom djecom u naručju. Trebalo bi nas biti sramota što bilo koja majka, bilo gdje, ima takvu molitvu – kazala je ona.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.100 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet
Žene bolje tumače emotikone u porukama Žene bolje tumače emotikone u porukama
Italija će liječiti 100 palestinske djece Italija će liječiti 100 palestinske djece
Najčitanije
 • Vozači odustaju od vožnje na plin
  23h 21m
  4
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  11h 4m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  9h 28m
  0
 • Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner
  22h 32m
  0
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  1h 35m
  0