U Istočnoj Ilidži epidemiološka situacija pod kontrolom

16.04.2020. 09:05
1
IZVOR: Katera

Na trinaestoj sjednici Štaba za vanredne situacije Opštine Istočna Ilidža, pored članova Štaba, prisustvovali su i predstavnici Bolnice Srbija, Doma zdravlja Istočno Sarajevo i Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo.

Prisutni predstavnici zdravstvenih ustanova istakli su da je trenutna epidemiološka situacija na istočnosarajevskoj regiji zadovoljavajuća.

U izolatoriju Bolnice Srbija smještena su tri pacijenta pozitivna na COVID-19, a za dva pacijenta, takođe smještena u izolatoriju, čekaju se rezultati testiranja.

Započeto je testiranje zdravstvenih radnika koji svoje dužnosti obavljaju u izolatoriju, a nakon prvog kruga testiranja svi rezultati su negativni. Testiranje za navedene zdravstvene radnike će se vršiti svakih četrnaest dana, saopšteno je na zvaničnoj stranici opštine Istočna Ilidža.

U narednim danima se očekuje dezinfekcija objekta Bolnice Srbija, koju će izvršiti ruski tima za dezinfekciju, dok će Komunalna policija Opštine Istočna Ilidža danas ivršiti dezinfekciju kruga Bolnice Srbija.

Iz Instituta za javno zdravstvo istakli su da je epidemiološka situacija na našoj regiji pod kontrolom, te da je 9 lica pozitivno na virus COVID-19, a 52 lica se nalaze pod zdravstvenim nadzorom.

Štab je donio zaključak kojim se zahtijeva od Republičkog štaba za vanredne situacije pojašnjenje Zaključka o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u RS, u dijelu koji se odnosi na obavezu lokalne zajednice da obezbijedi prevoz i pratnju do karantina u lokalnoj zajednici za građane sa prebivalištem na njenoj teritoriji, u slučaju potrebe.

S obzirom da postoji veliki broj građana Istočne Ilidže koji su zaposleni u zajedničkim institucijama, donesen je zaključak da se ova lica obavezno jave nadležnom domu zdravlja u slučaju pojave virusa COVID-19 u instituciji u kojoj su zaposleni.

Zbog velikog broja upita upućenih Opštini Istočna Ilidža od strane vlasnika kućnih ljubimaca, donesen je zaključak da se uputi dopis Republičkom štabu za vanredne situacije, kako bi se razmotrila mogućnost da se u večernjim časovima dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca, pod određenim uslovima i u određenom vremenskom periodu.

Komandir Policijske stanice Istočna Ilidža Miran Mrdić naglasio je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou, te da se sve mjere opštinskog i republičkog štaba poštuju od strane građana.

Predstavnici Komunalne policije Opštine Istočna Ilidža redovno kontrolišu sva lica kojima je određena mjera kućne izolacije i, kako su naveli, aktivnosti na terenu se odvijaju bez problema.

Komandant Štaba Marinko Božović istakao je da je veoma zadovoljan svim preduzetim mjerama, a posebno načinom na koji se građani pridržavaju navedenih mjera.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pedja 16.04.2020. 12:41
    A jedan ugostiteljski objekat na Dobrinji 4 ima dozvolu za rad?Ona kafana pored ulaz u XL.
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom...
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    20h 42m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    8h 17m
    0
  • Domaći posni brusketi
    8h 50m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    4h 8m
    2
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    6h 16m
    0