U Istočnom Novom Sarajevu danas manifestacija posvećena grčkom prazniku

28.10.2021. 09:14
0
IZVOR: Srna

Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Srednja škola "28. juni" Istočno Novo Sarajevo i Centar za helenske studije Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo organizuju danas manifestaciju posvećenu grčkom prazniku Ohi-mera ili Dan "Ne".

U okviru manifestacije predviđene su pozdravne riječi organizatora, kratki osvrt na istorijski događaj koji u Grčkoj obilježava dan kad su Grci rekli-ne, te primjeri stvaranja i njegovanja kulturne, duhovne i prijateljske veze grčkog i srpskog naroda, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Manifestacija će biti upriličena u amfiteatru Srednje škole "28. juni" s početkom u 17.00 časova. Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati ambasador Grčke u BiH Dimitros Papandreu sa saradnicima, navedeno je u saopštenju.

Video-prezentaciju i kolažni program pripremili su, uz podršku profesora, učenici Srednje škole "28. juni".

Ohi dan ili Oki dan slavi se širom Grčke, Kipra i grčkih zajednica širom svijeta 28. oktobra.

Ohi dan obilježava odbijanje grčkog premijera Joanisa Metaksasa ultimatuma italijanskog diktatora Benita Musolinija 28. oktobra 1940. godine nakon čega je uslijedio kontranapad Grčke na italijanske snage na planinama Pindusa za vrijeme grčko-italijanskog rata i grčkog otpora tokom okupacija Osovine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 34m
    8
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 35m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 18m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    11h 5m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    8h 48m
    0