U Istočnom Sarajevu počeo trodnevni sajam knjiga (FOTO)

15.08.2022. 20:42
2
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu večeras je počeo trodnevni sajam knjige u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu", na kome je prisutno 10 izlagača.

Sajam su otvorile pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković i direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac.

Sajam knjiga se održava na Trgu Srbija, a već drugu godinu ga organizuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Đakovićeva je u obraćanju prisutnima navela da je cilj Ministarstva prosvjete i kulture da se knjizi vrati dignitet, te da se autori i izdavači stave u prvi plan.

- Izdavači su ti koji formiraju ukus čitalaca, a kvalitet domaće produkcije ne zavisi samo od lanca autor, izdavač, čitalac već i od ozbiljnog angažmana svih institucija - navela je Đakovićeva.

Ona je ukazala da je osnovni zadatak nadležnih institucija očuvanje knjige, srpskog jezika i pisma kao temelja kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture će i u buduće pružati maksimalnu podršku domaćoj produkciji s ciljem afirmacije književnika iz Srpske na domaćim ali i svjetskim književnim scenama - dodala je ona.

Kulašinac je navela da sajam predstavlja idealnu prilika za promociju izdavačke djelatnosti Republike Srpske.

- Time ćemo nastojati da do šire publike dođe naše kulturno nasljeđe ovoga kraja kao i stvaralaštvo ovog naroda. Među izdavačima imamo i one koji će promovisati izdavačku djelatnost iz regiona i time smo zaokružili jednu cjelinu - navela je Kulašinac.

Ona je dodala da je na sajmu prisutno 10 izlagača koji su raspoređeni na pet štandova.

- Imamo tri biblioteke - Matičnu biblioteku, Narodnu biblioteku sa Pala i Narodnu i Univerzitetsku biblioteku Republike Srpske. Što se tiče izdavačkih kuća tu su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, `Imprimatur` iz Banjaluke, kao i Srpsko prosvjetno društvo `Prosvjeta` iz Sarajeva - rekla je direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Sajam knjiga u Istočnom Sarajevu počeo je književnim susretom Vlade Arsića i Nenada Milkića koji je ovom prilikom predstavio svoju novu knjigu "Distinija".

- Ta knjiga nema nacionalnu tematiku, ona je za razliku od mojih prethodnih knjiga gdje čitaoce plašim drugim ljudima, ovdje plašim nama samima. Onim što je mračno u nama i upravo da bi otkrivanjem tog mračnog u nama pobijedilo dobro nad zlim - naveo je Milkić.

Pisac i novinar iz Beograda Vlada Arsić izrazio je nadu da će se i ljudima u Istočnom Sarajevu svidjeti njegov književni rad.

- Pišem u dva žanra književnosti, a to su romansirana istorija gdje iz arhiva izvlačim fosilizovanu istoriju i približavam je mlađim naraštajima i to je ono što volim da radim. Ono što ne volim je pisanje romana koje se bave savremenim pošastima kao što su narkomanija, pedofilija i trgovina ljudima - rekao je Arsić.

Tokom sajma, koji traje do 17. avgusta, planirani su književni susreti i promocije knjiga izdavača i knjižara iz Republike Srpske, kao i biblioteka koje se bave izdavačkom djelatnošću. 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Boro 16.08.2022. 08:48
    Kaze i nije je sramota:
    Vlada i Ministarstvo prosvjete i kulture će i u buduće pružati maksimalnu podršku domaćoj produkciji s ciljem afirmacije književnika iz Srpske.

    Ova vlada sigurno nece jer leti u oktobru jer su izbori.
    Neka druga mozda oce. Ali cinjenice kazu sa u proteklih 18 godina nisu.
    Tako da je ovo prefizborna LAZ
  • Generic placeholder image
    Ispravka 16.08.2022. 07:56
    Nenad Milkić - Distimija
Povezane vijesti
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 40m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    15h 13m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    14h 54m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 36m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    20h 5m
    0