У Источном Сарајеву почео тродневни сајам књига (ФОТО)

15.08.2022. 20:42
2
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву вечерас је почео тродневни сајам књиге у оквиру манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву", на коме је присутно 10 излагача.

Сајам су отвориле помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић и директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац.

Сајам књига се одржава на Тргу Србија, а већ другу годину га организује Матична библиотека Источно Сарајево.

Ђаковићева је у обраћању присутнима навела да је циљ Министарства просвјете и културе да се књизи врати дигнитет, те да се аутори и издавачи ставе у први план.

- Издавачи су ти који формирају укус читалаца, а квалитет домаће продукције не зависи само од ланца аутор, издавач, читалац већ и од озбиљног ангажмана свих институција - навела је Ђаковићева.

Она је указала да је основни задатак надлежних институција очување књиге, српског језика и писма као темеља културног и националног идентитета.

- Влада и Министарство просвјете и културе ће и у будуће пружати максималну подршку домаћој продукцији с циљем афирмације књижевника из Српске на домаћим али и свјетским књижевним сценама - додала је она.

Кулашинац је навела да сајам представља идеалну прилика за промоцију издавачке дјелатности Републике Српске.

- Тиме ћемо настојати да до шире публике дође наше културно насљеђе овога краја као и стваралаштво овог народа. Међу издавачима имамо и оне који ће промовисати издавачку дјелатност из региона и тиме смо заокружили једну цјелину - навела је Кулашинац.

Она је додала да је на сајму присутно 10 излагача који су распоређени на пет штандова.

- Имамо три библиотеке - Матичну библиотеку, Народну библиотеку са Пала и Народну и Универзитетску библиотеку Републике Српске. Што се тиче издавачких кућа ту су Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, `Имприматур` из Бањалуке, као и Српско просвјетно друштво `Просвјета` из Сарајева - рекла је директор Матичне библиотеке Источно Сарајево.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Сајам књига у Источном Сарајеву почео је књижевним сусретом Владе Арсића и Ненада Милкића који је овом приликом представио своју нову књигу "Дистинија".

- Та књига нема националну тематику, она је за разлику од мојих претходних књига гдје читаоце плашим другим људима, овдје плашим нама самима. Оним што је мрачно у нама и управо да би откривањем тог мрачног у нама побиједило добро над злим - навео је Милкић.

Писац и новинар из Београда Влада Арсић изразио је наду да ће се и људима у Источном Сарајеву свидјети његов књижевни рад.

- Пишем у два жанра књижевности, а то су романсирана историја гдје из архива извлачим фосилизовану историју и приближавам је млађим нараштајима и то је оно што волим да радим. Оно што не волим је писање романа које се баве савременим пошастима као што су наркоманија, педофилија и трговина људима - рекао је Арсић.

Током сајма, који траје до 17. августа, планирани су књижевни сусрети и промоције књига издавача и књижара из Републике Српске, као и библиотека које се баве издавачком дјелатношћу. 

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Boro 16.08.2022. 08:48
  Kaze i nije je sramota:
  Влада и Министарство просвјете и културе ће и у будуће пружати максималну подршку домаћој продукцији с циљем афирмације књижевника из Српске.

  Ova vlada sigurno nece jer leti u oktobru jer su izbori.
  Neka druga mozda oce. Ali cinjenice kazu sa u proteklih 18 godina nisu.
  Tako da je ovo prefizborna LAZ
 • Generic placeholder image
  Исправка 16.08.2022. 07:56
  Ненад Милкић - Дистимија
Повезане вијести
Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
У понедјељак позориште "Пинокио" из Београда отвара 23. "Лут фест" У понедјељак позориште "Пинокио" из Београда отвара 23. "Лут фест"
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  4h 49m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 18m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  14h 58m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  15h 56m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  15h 42m
  0