U Istočnom Sarajevu večeras premijera dokumentarnog filma „Težina lanaca III“

10.03.2020. 12:30
0
IZVOR: Grad Istočno Sarajevo

Premijera dokumentarnog filma „Težina lanaca III“, režisera Borisa Malagurskog, biće održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras u 19 časova. Prikazivanje filma omogućila je Gradska uprava Istočno Sarajevo, u saradnji sa opštinom Istočna Ilidža, Omladinskim savjetom Istočne Ilidže i Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da građani Istočnog Sarajeva s pažnjom prate rad režisera Borisa Malagurskog, koji na originalan način objašnjava svjetske procese, čije refleksije se osjete u značajnoj mjeri i na prostoru bivše Jugoslavije.

- U trećem dijelu ovog filma riječ je o moćnim korporacijama i političkim grupacijama koje zbog svojih interesa ugrožavaju čak i opstanak stanovništva na određenim prostorima. Nama je posebno važna tema koja se odnosi na NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom, čemu smo i samu bili izloženi i zbog čega naši građani i danas trpe ogromne posljedice - rekao je Lučić.

Lučić je podsjetio da je Gradska uprava u proteklom periodu više puta organizovala događaje, okrugle stolove i konferencije, čija je tema upravo posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom prilikom NATO agresije na Republiku Srpsku i Srbiju, o čemu svjetska javnost nije dovoljno upoznata.

- Moramo biti uporni u našoj borbi za dokazivanje istine o ratu na ovim prostorima, naročito o ulozi svjetskih sila i NATO saveza, a jedan od načina da istina dopre do šire javnosti svakako jeste plasiranje sadržaja putem filmske umjetnosti i dokumentarnih svjedočanstava + rekao je Lučić.

Treći dio dokumentarne trilogije srpsko-kanadskog filmskog režisera Borisa Malagurskog u 120 minuta objašnjava kako vojno-industrijski kompleks i političke interesne grupacije u svijetu ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primjer Srbije i drugih država širom svijeta, poput Italije i Bolivije.

Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, što je dovelo do porasta u broju malignih oboljenja kod građana i do ekološke katastrofe, film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 26m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 54m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    18h 4m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 36m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    16h 55m
    0