U julu neznatno povećan broj krivičnih djela

15.08.2023. 13:49
0
IZVOR: srna.rs

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u julu su evidentirana 52 krivična djela ili za tri više nego u istom mjesecu lani, rekao je načelnik ove uprave Branimir Šehovac.

On je naveo da su u julu registrovana dva krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti - na području Pala ubistvo i samoubistvo, a na području opštine Istočno Novo Sarajevo ubistvo u pokušaju, koje je bilo po nepoznatom izvršiocu.

- Pravovremenom reakcijom policijskih službenika krivično djelo je rasvijetljeno u roku od nekoliko časova, a izvršilac uhapšen i predat Okružnom javnom Tužilaštvu Istočno Sarajevo koje mu je odredilo pritvor u kome se i danas nalazi - izjavio je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama na kojoj su predstavljeni rezultati rada Uprave za juli.

On je dodao da je policija u prethodnom periodu obezbjeđivala veliki broj javnih skupova koji su protekli bezbjedno i nisu zabilježeni incidenti.

Šehovac je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo ocijenio kao stabilno i zadovoljavajuće, te najavio da će u naredom periodu preduzeti neophodne mjere kako bi stanje bezbjednosti bilo podignuto na još veći nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je nadležnom tužilaštvo podneseno 48 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 42 lica, od kojih su 10 povratnici u izvršenju djela.

- Riječ je o 46 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti privrednog kriminaliteta, tri protiv bezbjednosti saobraćaja i jedno iz Kaznenog zakona BiH - pojasnio je Cerovina.

On je naveo da koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 84,8 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 56 odsto.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u julu zabilježeno 17 narušavanja javnog reda i mira, što je za 32 odsto manje u odnosu na uporedni mjesec prošle godine.

- Zbog narušavanja javnog reda i mira sankcionisano je 19 lica. Protiv šest lica su podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, dok je ostalim licima uručeno 13 prekršajnih naloga. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo - naveo je Čvoro.

On je dodao da je najveći broj prekršaja zabilježen na području Policijske stanice Pale, te na području policijskih stanica Istočno Novo Sarajevo i Sokolac.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je naveo da se u julu dogodilo 60 saobraćajnih nezgda, što je za 3,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On naglasio da nije bilo saobraćajnih nesreća sa poginulim licima, te da je teže povrijeđeno pet lica, a lakše 23.

- Najčešći uzorci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta i nedovoljno rastojanje između vozila - rekao je Čvoro.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja je isključeno 205 vozača, od kojih 139 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 30 zbog odbijanja da budu podvrgnuti testu na prisustvo droge u organizmu i 21 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom.

Čvoro ističe da su povoljnom stanju bezbjednosti doprinijeli konstantan rad policijskih službenika, stalne regionalne i lokalne akcije, novi stacionarni radarski sistem, kao i korištenje mobilnih radaraskih sistema i presretača.

Komentari 0
Povezane vijesti
U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo
Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu
Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    15h 20m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    20h 35m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    10h 3m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    12h 3m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    18h 21m
    0