У јулу незнатно повећан број кривичних дјела

15.08.2023. 13:49
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јулу су евидентирана 52 кривична дјела или за три више него у истом мјесецу лани, рекао је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

Он је навео да су у јулу регистрована два кривична дјела са већим степеном друштвене опасности - на подручју Пала убиство и самоубиство, а на подручју општине Источно Ново Сарајево убиство у покушају, које је било по непознатом извршиоцу.

- Правовременом реакцијом полицијских службеника кривично дјело је расвијетљено у року од неколико часова, а извршилац ухапшен и предат Окружном јавном Тужилаштву Источно Сарајево које му је одредило притвор у коме се и данас налази - изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама на којој су представљени резултати рада Управе за јули.

Он је додао да је полиција у претходном периоду обезбјеђивала велики број јавних скупова који су протекли безбједно и нису забиљежени инциденти.

Шеховац је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево оцијенио као стабилно и задовољавајуће, те најавио да ће у наредом периоду предузети неопходне мјере како би стање безбједности било подигнуто на још већи ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је надлежном тужилаштво поднесено 48 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 42 лица, од којих су 10 повратници у извршењу дјела.

- Ријеч је о 46 кривичних дјела општег криминалитета, два из области привредног криминалитета, три против безбједности саобраћаја и једно из Казненог закона БиХ - појаснио је Церовина.

Он је навео да коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 84,8 одсто, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 56 одсто.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је у јулу забиљежено 17 нарушавања јавног реда и мира, што је за 32 одсто мање у односу на упоредни мјесец прошле године.

- Због нарушавања јавног реда и мира санкционисано је 19 лица. Против шест лица су поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка, док је осталим лицима уручено 13 прекршајних налога. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било - навео је Чворо.

Он је додао да је највећи број прекршаја забиљежен на подручју Полицијске станице Пале, те на подручју полицијских станица Источно Ново Сарајево и Соколац.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да се у јулу догодило 60 саобраћајних незгда, што је за 3,4 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он нагласио да није било саобраћајних несрећа са погинулим лицима, те да је теже повријеђено пет лица, а лакше 23.

- Најчешћи узорци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута и недовољно растојање између возила - рекао је Чворо.

Према његовим ријечима, из саобраћаја је искључено 205 возача, од којих 139 због вожње под утицајем алкохола, 30 због одбијања да буду подвргнути тесту на присуство дроге у организму и 21 због вожње прије стицања права на управљање возилом.

Чворо истиче да су повољном стању безбједности допринијели константан рад полицијских службеника, сталне регионалне и локалне акције, нови стационарни радарски систем, као и кориштење мобилних радараских система и пресретача.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Опљачкан стан у Источној Илиџи Опљачкан стан у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    15h 21m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    15h 1m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 24m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    19h 21m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    16h 18m
    0