У јулу незнатно повећан број кривичних дјела

15.08.2023. 13:49
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у јулу су евидентирана 52 кривична дјела или за три више него у истом мјесецу лани, рекао је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

Он је навео да су у јулу регистрована два кривична дјела са већим степеном друштвене опасности - на подручју Пала убиство и самоубиство, а на подручју општине Источно Ново Сарајево убиство у покушају, које је било по непознатом извршиоцу.

- Правовременом реакцијом полицијских службеника кривично дјело је расвијетљено у року од неколико часова, а извршилац ухапшен и предат Окружном јавном Тужилаштву Источно Сарајево које му је одредило притвор у коме се и данас налази - изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама на којој су представљени резултати рада Управе за јули.

Он је додао да је полиција у претходном периоду обезбјеђивала велики број јавних скупова који су протекли безбједно и нису забиљежени инциденти.

Шеховац је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево оцијенио као стабилно и задовољавајуће, те најавио да ће у наредом периоду предузети неопходне мјере како би стање безбједности било подигнуто на још већи ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је надлежном тужилаштво поднесено 48 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 42 лица, од којих су 10 повратници у извршењу дјела.

- Ријеч је о 46 кривичних дјела општег криминалитета, два из области привредног криминалитета, три против безбједности саобраћаја и једно из Казненог закона БиХ - појаснио је Церовина.

Он је навео да коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 84,8 одсто, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 56 одсто.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је у јулу забиљежено 17 нарушавања јавног реда и мира, што је за 32 одсто мање у односу на упоредни мјесец прошле године.

- Због нарушавања јавног реда и мира санкционисано је 19 лица. Против шест лица су поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка, док је осталим лицима уручено 13 прекршајних налога. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било - навео је Чворо.

Он је додао да је највећи број прекршаја забиљежен на подручју Полицијске станице Пале, те на подручју полицијских станица Источно Ново Сарајево и Соколац.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да се у јулу догодило 60 саобраћајних незгда, што је за 3,4 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он нагласио да није било саобраћајних несрећа са погинулим лицима, те да је теже повријеђено пет лица, а лакше 23.

- Најчешћи узорци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута и недовољно растојање између возила - рекао је Чворо.

Према његовим ријечима, из саобраћаја је искључено 205 возача, од којих 139 због вожње под утицајем алкохола, 30 због одбијања да буду подвргнути тесту на присуство дроге у организму и 21 због вожње прије стицања права на управљање возилом.

Чворо истиче да су повољном стању безбједности допринијели константан рад полицијских службеника, сталне регионалне и локалне акције, нови стационарни радарски систем, као и кориштење мобилних радараских система и пресретача.

Коментари 0
Повезане вијести
Извршена крађа на бензинској пумпи у Источној Илиџи Извршена крађа на бензинској пумпи у Источној Илиџи
Тужилаштву предато 11 ухапшених у јучерашњој акцији Тужилаштву предато 11 ухапшених у јучерашњој акцији
Припадници Полицијске управе Источно Сарајево у хуманој акцији Припадници Полицијске управе Источно Сарајево у хуманој акцији
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  20h 12m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  21h 16m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  13h 0m
  5
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  12h 12m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  21h 48m
  0