U maju guslarsko veče i početak rada škole gusala u Rogatici

16.04.2022. 12:47
0
IZVOR: katera.news

Nikola i Luka Matović iz Rogatice razbijaju predrasudu o tome da se guslanje vezuje samo za izvođače u srednjim i poznijim godinama.

Oni već godinama unazad uspješno učestvuju na brojnim guslarskim manifestacijama širom Balkana. Zajedno sa Darkom Lečićem i Vitomirom Arsenićem iz višegradskog Guslarskog društva “Rade Jamina”, Nikola Matović je došao na ideju da se nakon nekoliko godina i u Rogatici ponovo održi jedna takva manifestacija, saopšteno je iz opštine Rogatica.

U maju ove godine planirano je održavanje guslarske večeri na kojoj će biti okupljena sva značajna guslarska imena regije. Osim toga, planirano je i pokretanje škole gusala “Srpska davorija”, koja će funkcionisati kao sekcija Guslarskog društva “Rade Jamina” iz Višegrada.

Načelnik Jagodić najavio je podršku ovim aktivnostima, ističući značaj angažovanja mladih u očuvanju naše tradicije i identiteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Rogatici pronađeni oružje i municija U Rogatici pronađeni oružje i municija
Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ Auto-moto društvo „Rogatica“ i MUP Srpske sproveli akciju “Vozači, škola je za nas, oprez ...
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 39m
    0
  • Ko su izborni pobjednici u Srpskoj?
    15h 27m
    0
  • Svijet nije vidio "luđeg" diktatora
    15h 51m
    5
  • Za njih nisu glasali ni rodbina ni komšije
    5h 49m
    2
  • U kući pronađeno beživotno tijelo žene
    13h 36m
    0