У мају гусларско вече и почетак рада школе гусала у Рогатици

16.04.2022. 12:47
0
ИЗВОР: katera.news

Никола и Лука Матовић из Рогатице разбијају предрасуду о томе да се гуслање везује само за извођаче у средњим и познијим годинама.

Они већ годинама уназад успјешно учествују на бројним гусларским манифестацијама широм Балкана. Заједно са Дарком Лечићем и Витомиром Арсенићем из вишеградског Гусларског друштва “Раде Јамина”, Никола Матовић је дошао на идеју да се након неколико година и у Рогатици поново одржи једна таква манифестација, саопштено је из општине Рогатица.

У мају ове године планирано је одржавање гусларске вечери на којој ће бити окупљена сва значајна гусларска имена регије. Осим тога, планирано је и покретање школе гусала “Српска даворија”, која ће функционисати као секција Гусларског друштва “Раде Јамина” из Вишеграда.

Начелник Јагодић најавио је подршку овим активностима, истичући значај ангажовања младих у очувању наше традиције и идентитета.

Коментари 0
Повезане вијести
У Рогатици пронађени оружје и муниција У Рогатици пронађени оружје и муниција
Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
Ауто-мото друштво „Рогатица“ и МУП Српске спровели акцију “Возачи, школа је за нас, опрез је за вас“ Ауто-мото друштво „Рогатица“ и МУП Српске спровели акцију “Возачи, школа је за нас, опрез ...
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    10h 48m
    0
  • Љубиша Ћосић прогласио побједу
    22h 57m
    7
  • Ко су изборни побједници у Српској?
    13h 36m
    0
  • Свијет није видио "луђег" диктатора
    14h 0m
    4
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    3h 58m
    2