U nedjelju 30 godina od stradanja vojnika u "Tuzlanskoj koloni"

10.05.2022. 18:35
0
IZVOR: srna.rs

U Tuzli i Bijeljini će u nedjelju, 15. maja, biti obilježeno 30 godina od zločina nad nedužnim vojnicima stradalim u "Tuzlanskoj koloni", čime će se pokazati da Tuzlaci nisu zaboravili poginule i da još čekaju pravdu za njih i kaznu za nalogodavce i izvršioce tog masakra, izjavio je danas Srni potpredsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Slaviša Vujanović.

On je naveo da će se povodom 30 godina od napada na kolonu vojnika u Tuzli, okupiti građani ispred Gradske uprave Bijeljine u 8.00 časova, te da je 30 minuta kasnije planiran polazak za Tuzlu.

- Na mjestu zločina u Tuzli, učesnici skupa će mirno prošetati, prislužiti svijeće i položiti cvijeće i tako odati počast stradalim vojnicima - naveo je Vujanović, čiji je stric nastradao toga dana.

On je rekao i da će, potom, u Bijeljini u 12.30 časova na gradskom groblju na Pučilama biti služen parastosa poginulim vojnicima i položeni vijenaci, a prisutnima će se obratiti zvaničnici Republike Srpske, grada Bijeljina i preživjeli učesnik "Tuzlanske kolone".

Organizatori su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, grad Bijeljina, bijeljinska Gradska boračka organizacija i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodnog postignutog dogovora trebalo da napusti BiH, pri čemu su stradala najmanje 54 vojnika JNA, a 44 su ranjena. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 27m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 26m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 53m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 45m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 43m
    1