U nedjelju obilježavanje 29. godišnjice operacije “Koridor”

25.06.2021. 12:49
0
IZVOR: SRNA

-U nedjelju, 27. juna, na Dugim Njivama kod Modriče biće obilježeno 29 godina od operacije “Koridor”, najsloženije i najznačajnije operacije koju je izvela Vojska Republike Srpske ili bitke za život kako ju je narod nazvao, najavio je danas pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srpske Radomir Graonić.
Graonić je rekao novinarima u Banjaluci da su ovu operaciju, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

On je naveo da su snage HVO-a zajedno sa jedinicama regularne vojske Hrvatske 31. maja 1992. godine zauzele Modriču i presjekle putni pravac Prnjavor – Modriča – Šamac s ciljem da se operacije nastave i da se te snage spoje sa bošnjačkim snagama u centralnim dijelovima BiH.

“Time je je presječena veza zapadnog dijela sa istočnim dijelom Republike Srpske, kao i sa Srbijom, a u okruženju se našlo više od milion stanovnika zapadnih krajeva Srpske i Republike Srpske Krajine. To je izazvalo nestašice lijekova i drugih potrepština, kao i povećanje smrtnosti. Smrt 12 beba bila je okidač za operaciju proboja koridora i uspostavljanja veze sa Srbijom”, rekao je Graonić.

On je naveo podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica prema kojima je u operaciji “Koridor” poginulo 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine. “Ovaj centar je u ukupne gubitke ubrajao i gubitke iz početnih operacija i druga stradanja oko zahvata ove operacije”, pojasnio je Graonić.

On je rekao da će obilježavanje početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom /u manastirskoj crkvi/, zatim će u 11.15 biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima, nakon čega je u 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika, a potom prigodan kulturno-umjetnički program.

Graonić je najavio i da će na obilježavanju prvi put biti predstavljene replike svečanih uniformi Vojske Republike Srpske koje će nositi potomci boraca, kao i da će ove replike biti nošene i na narednim obilježavanjima značajnih događaja iz odbrambeno – otadžbinskog rata.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović zbog obaveza nije prisustvovao današnjoj konferenciji povodom predstojećeg obilježavanja važnog istorijskog događaja.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine /RSK/ sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i RSK.

U akciji “Koridor 92”, koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 413 srpskih boraca – 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
Sjećanje na Milomira Janjića Zeku Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 43m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 45m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 38m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 43m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 46m
    1