U nedjelju tradicionalni pohod na klanac

04.06.2024. 09:22
0
IZVOR: katera.news

Pripadnici nekadašnjeg Kasindolskog bataljona, njihovi potomci i članovi porodica, te brojni mještani Kasindola okupiće se u nedjelju, 9. juna, na „klancu“, mjestu gdje su poginuli prvi borci ovog bataljona i uspostavljena prva borbena linija.

Pohod je tradicionalna aktivnost kojse održava u sklopu manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona“ i predstavlja jednu vrstu hodočašća i odavanja počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona.

Pripadnici ove jedinice hrabro su branili i odbranili porodice i nejač, ali i ranjenike zbrinute u nekadašnjoj bolnici za plućne bolesnike, ratnoj i poratnoj bolnici Kasindo.

Na klancu su pale prve žrtve odbrane Kasindola. Iz zasjede, a nakon dogovora o nenapadanju sa komšijama muslimanima iz Trnova, 10. jula 1992. ubijena su četiri srpska borca i četiri ranjena. Od Klanca, preko Donjeg Kotorca, Dobrinje, do Ilidže, bila je desetinkilometara odbrambena linija, ponegdje ni 10 metara udaljene od naselja, a samo pedalj odstupanja značio bi pogrom srpskog stanovništva, ranjenih i bolesnih u bolnici Kasindo.

U temelje Republike Srpske, 99 pripadnika Kasindolskog bataljona utkalo je živote, a zajedno sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice, na ratištima od Olova do Treskavice, stradalo je više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Pohodom na klanac“  planiran je u 8.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pohod na klanac - hodočašće i odavanje počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona Pohod na klanac - hodočašće i odavanje počasti svim palim borcima Kasindolskog bataljona
Sutra „Pohod na Klanac“ u sjećanje na borce Kasindolskog bataljona Sutra „Pohod na Klanac“ u sjećanje na borce Kasindolskog bataljona
Pohod na Klanac – Počast palim borcima Kasindolskog bataljona (FOTO) Pohod na Klanac – Počast palim borcima Kasindolskog bataljona (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    22h 0m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    21h 34m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    14h 2m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    20h 40m
    4
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    23h 1m
    0