У недјељу традиционални поход на кланац

04.06.2024. 09:22
0
ИЗВОР: katera.news

Припадници некадашњег Касиндолског батаљона, њихови потомци и чланови породица, те бројни мјештани Касиндола окупиће се у недјељу, 9. јуна, на „кланцу“, мјесту гдје су погинули први борци овог батаљона и успостављена прва борбена линија.

Поход је традиционална активност која се одржава у склопу манифестације "Дани Касиндолског батаљона“ и представља једну врсту ходочашћа и одавања почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона.

Припадници ове јединице храбро су бранили и одбранили породице и нејач, али и рањенике збринуте у некадашњој болници за плућне болеснике, ратној и поратној болници Касиндо.

На кланцу су пале прве жртве одбране Касиндола. Из засједе, а након договора о ненападању са комшијама муслиманима из Трнова, 10. јула 1992. убијена су четири српска борца и четири рањена. Од Кланца, преко Доњег Которца, Добриње, до Илиџе, била је десетине километара одбрамбена линија, понегдје ни 10 метара удаљене од насеља, а само педаљ одступања значио би погром српског становништва, рањених и болесних у болници Касиндо.

У темеље Републике Српске, 99 припадникa Касиндолског батаљона уткало је животе, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице, на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Походом на кланац“  планиран је у 8.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Поход на кланац - ходочашће и одавањe почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона Поход на кланац - ходочашће и одавањe почасти свим палим борцима Касиндолског батаљона
Сутра „Поход на Кланац“ у сјећање на борце Касиндолског батаљона Сутра „Поход на Кланац“ у сјећање на борце Касиндолског батаљона
Поход на Кланац – Почаст палим борцима Касиндолског батаљона (ФОТО) Поход на Кланац – Почаст палим борцима Касиндолског батаљона (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    20h 23m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    19h 57m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    19h 3m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    12h 25m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    21h 24m
    0