U ovom gradu Srpske će biti otvoren Odsjek IT sektora i robotike

21.03.2024. 15:47
1
IZVOR: nezavisne.com

Trebinje će u narednoj školskoj godini dobiti novi fakultet, odnosno Odsjek IT sektora i robotike Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, što je na marginama Samita energetike Trebinje (SET) dogovoreno je sa dekanom ove visokoškolske ustanove prof. dr Borisom Dumnićem.

- Mi smo još prošle godine dogovarali da se u Trebinju zasad otvori ovaj odsjek, ali je u izgledu još jedan, za koji ćemo se dogovoriti šta je to najinteresantnije našim budućim studentima što se može realizovati na obostrano zadovoljstvo - istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Napominjući da je u međuvremenu održan veliki broj stručnih sastanaka sa ministrima, dekanima, rektorima, profesorima o tome da se projekat realizuje, a da se ne ugroze fakulteti sa područja Republike Srpske, on je istakao da veliki broj studenata sa ovih prostora odlazi na Novosadski univerzitet na kome je 17.000 studenata, a dobar dio naših svršenih srednjoškolaca želi upravo tamo, ali nema mogućnosti da to ostvari.

- Upravo zbog toga smo konkretno dogovorili da 2024-2025. školska godina bude i početna školska godina za otvaranje najvjerovatnije dva nova smjera, koje će se realizovati zajedno sa našim Fakultetom za proizvodnju i menadžment i to će za početak biti najvjerovatnije IT sektor, robotika - dodao je Ćurić.

Prof. dr Boris Dumnić je podsjetio da Fakultet tehničkih nauka Novi Sad već dugi niz godina intenzivno sarađuje sa visokoškolskim institucijama u Republici Srpskoj i sa gradovima i opštinama Srpske, a jedan od gradova je i Trebinje, sa kojim je već realizovan znatan broj projekata.

- U skladu s tim smo i preuzeli inicijativu da sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment Trebinje napravimo i kreiramo jedan studijski program koji će biti dovoljno atraktivan i dovoljno aktuelan da privuče veliki broj studenata, kako bi stekli znanja koja će im omogućiti da pronađu odgovarajuće zaposlenje ili budu sposobni da osnivaju svoje kompanije - kazao je Dumnić.

I on je izrazio uvjerenje da će jedan takav studijski program okupiti na jesen veliki broj studenata, ali i proći proces akreditacije, jer postoji veliki broj zainteresovanih za oblast informacionih tehnologija sa fokusom na elektroenergetske sisteme, jer će davati dovoljnu količinu znanja iz informacionih sistema u različitim sektorima privrede.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    MIlivoje 22.03.2024. 08:21
    Znači, fakultet iz novog sada, otvara ODsjek u Trebinju. Pitaju li se išta sa ovog stečajnog univerziteta u istočnom sarajevu, što im na njihovoj teritoriji otvaraju druge fakultete, pored ETF-a
Povezane vijesti
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    12h 7m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    12h 21m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 38m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    12h 13m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 28m
    0