У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике

21.03.2024. 15:47
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Требиње ће у наредној школској години добити нови факултет, односно Одсјек ИТ сектора и роботике Факултета техничких наука Нови Сад, што је на маргинама Самита енергетике Требиње (СЕТ) договорено је са деканом ове високошколске установе проф. др Борисом Думнићем.

- Ми смо још прошле године договарали да се у Требињу засад отвори овај одсјек, али је у изгледу још један, за који ћемо се договорити шта је то најинтересантније нашим будућим студентима што се може реализовати на обострано задовољство - истакао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Напомињући да је у међувремену одржан велики број стручних састанака са министрима, деканима, ректорима, професорима о томе да се пројекат реализује, а да се не угрозе факултети са подручја Републике Српске, он је истакао да велики број студената са ових простора одлази на Новосадски универзитет на коме је 17.000 студената, а добар дио наших свршених средњошколаца жели управо тамо, али нема могућности да то оствари.

- Управо због тога смо конкретно договорили да 2024-2025. школска година буде и почетна школска година за отварање највјероватније два нова смјера, које ће се реализовати заједно са нашим Факултетом за производњу и менаџмент и то ће за почетак бити највјероватније ИТ сектор, роботика - додао је Ћурић.

Проф. др Борис Думнић је подсјетио да Факултет техничких наука Нови Сад већ дуги низ година интензивно сарађује са високошколским институцијама у Републици Српској и са градовима и општинама Српске, а један од градова је и Требиње, са којим је већ реализован знатан број пројеката.

- У складу с тим смо и преузели иницијативу да са Факултетом за производњу и менаџмент Требиње направимо и креирамо један студијски програм који ће бити довољно атрактиван и довољно актуелан да привуче велики број студената, како би стекли знања која ће им омогућити да пронађу одговарајуће запослење или буду способни да оснивају своје компаније - казао је Думнић.

И он је изразио увјерење да ће један такав студијски програм окупити на јесен велики број студената, али и проћи процес акредитације, јер постоји велики број заинтересованих за област информационих технологија са фокусом на електроенергетске системе, јер ће давати довољну количину знања из информационих система у различитим секторима привреде.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  MIlivoje 22.03.2024. 08:21
  Znači, fakultet iz novog sada, otvara ODsjek u Trebinju. Pitaju li se išta sa ovog stečajnog univerziteta u istočnom sarajevu, što im na njihovoj teritoriji otvaraju druge fakultete, pored ETF-a
Повезане вијести
Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Најчитаније
 • Слана бајадера
  12h 37m
  0
 • Злочин у Варварину
  12h 12m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  5h 14m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  7h 11m
  2
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  5h 28m
  0