У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике

21.03.2024. 15:47
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Требиње ће у наредној школској години добити нови факултет, односно Одсјек ИТ сектора и роботике Факултета техничких наука Нови Сад, што је на маргинама Самита енергетике Требиње (СЕТ) договорено је са деканом ове високошколске установе проф. др Борисом Думнићем.

- Ми смо још прошле године договарали да се у Требињу засад отвори овај одсјек, али је у изгледу још један, за који ћемо се договорити шта је то најинтересантније нашим будућим студентима што се може реализовати на обострано задовољство - истакао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Напомињући да је у међувремену одржан велики број стручних састанака са министрима, деканима, ректорима, професорима о томе да се пројекат реализује, а да се не угрозе факултети са подручја Републике Српске, он је истакао да велики број студената са ових простора одлази на Новосадски универзитет на коме је 17.000 студената, а добар дио наших свршених средњошколаца жели управо тамо, али нема могућности да то оствари.

- Управо због тога смо конкретно договорили да 2024-2025. школска година буде и почетна школска година за отварање највјероватније два нова смјера, које ће се реализовати заједно са нашим Факултетом за производњу и менаџмент и то ће за почетак бити највјероватније ИТ сектор, роботика - додао је Ћурић.

Проф. др Борис Думнић је подсјетио да Факултет техничких наука Нови Сад већ дуги низ година интензивно сарађује са високошколским институцијама у Републици Српској и са градовима и општинама Српске, а један од градова је и Требиње, са којим је већ реализован знатан број пројеката.

- У складу с тим смо и преузели иницијативу да са Факултетом за производњу и менаџмент Требиње направимо и креирамо један студијски програм који ће бити довољно атрактиван и довољно актуелан да привуче велики број студената, како би стекли знања која ће им омогућити да пронађу одговарајуће запослење или буду способни да оснивају своје компаније - казао је Думнић.

И он је изразио увјерење да ће један такав студијски програм окупити на јесен велики број студената, али и проћи процес акредитације, јер постоји велики број заинтересованих за област информационих технологија са фокусом на електроенергетске системе, јер ће давати довољну количину знања из информационих система у различитим секторима привреде.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    MIlivoje 22.03.2024. 08:21
    Znači, fakultet iz novog sada, otvara ODsjek u Trebinju. Pitaju li se išta sa ovog stečajnog univerziteta u istočnom sarajevu, što im na njihovoj teritoriji otvaraju druge fakultete, pored ETF-a
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 28m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 50m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 5m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 58m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 4m
    1