У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике

21.03.2024. 15:47
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Требиње ће у наредној школској години добити нови факултет, односно Одсјек ИТ сектора и роботике Факултета техничких наука Нови Сад, што је на маргинама Самита енергетике Требиње (СЕТ) договорено је са деканом ове високошколске установе проф. др Борисом Думнићем.

- Ми смо још прошле године договарали да се у Требињу засад отвори овај одсјек, али је у изгледу још један, за који ћемо се договорити шта је то најинтересантније нашим будућим студентима што се може реализовати на обострано задовољство - истакао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Напомињући да је у међувремену одржан велики број стручних састанака са министрима, деканима, ректорима, професорима о томе да се пројекат реализује, а да се не угрозе факултети са подручја Републике Српске, он је истакао да велики број студената са ових простора одлази на Новосадски универзитет на коме је 17.000 студената, а добар дио наших свршених средњошколаца жели управо тамо, али нема могућности да то оствари.

- Управо због тога смо конкретно договорили да 2024-2025. школска година буде и почетна школска година за отварање највјероватније два нова смјера, које ће се реализовати заједно са нашим Факултетом за производњу и менаџмент и то ће за почетак бити највјероватније ИТ сектор, роботика - додао је Ћурић.

Проф. др Борис Думнић је подсјетио да Факултет техничких наука Нови Сад већ дуги низ година интензивно сарађује са високошколским институцијама у Републици Српској и са градовима и општинама Српске, а један од градова је и Требиње, са којим је већ реализован знатан број пројеката.

- У складу с тим смо и преузели иницијативу да са Факултетом за производњу и менаџмент Требиње направимо и креирамо један студијски програм који ће бити довољно атрактиван и довољно актуелан да привуче велики број студената, како би стекли знања која ће им омогућити да пронађу одговарајуће запослење или буду способни да оснивају своје компаније - казао је Думнић.

И он је изразио увјерење да ће један такав студијски програм окупити на јесен велики број студената, али и проћи процес акредитације, јер постоји велики број заинтересованих за област информационих технологија са фокусом на електроенергетске системе, јер ће давати довољну количину знања из информационих система у различитим секторима привреде.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    MIlivoje 22.03.2024. 08:21
    Znači, fakultet iz novog sada, otvara ODsjek u Trebinju. Pitaju li se išta sa ovog stečajnog univerziteta u istočnom sarajevu, što im na njihovoj teritoriji otvaraju druge fakultete, pored ETF-a
Повезане вијести
Још један успјех требињског генија – Вук Јанковић се из Лондона враћа са златном медаљом Још један успјех требињског генија – Вук Јанковић се из Лондона враћа са златном медаљом
Требињац уловио сома од 58 килограма у Билећком језеру Требињац уловио сома од 58 килограма у Билећком језеру
Требињци на врху вулкана Етна (ФОТО) Требињци на врху вулкана Етна (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 31m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 30m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 6m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 27m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 10m
    9