U Palama formiran Klub omladine u okviru projekta „Mladi u akciji“

23.12.2019. 11:04
0
IZVOR: Srna

U Srednjoškolskom centru /SŠC/ Pale formiran je Klub mladih i održana prva edukativna radionica, u organizaciji "Forum teatra" iz Istočnog Sarajeva, čime je nastavljena realizacija projekta "Mladi u akciji - Razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije".

-Ovaj projekat podržava opština Pale u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji finansira EU, a sprovodi Razvojni program UN /UNDP/- rekao je danas Srni direktor "Forum tetra" Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, projekat će biti realizovan u SŠC Pale tokom narednih sedam mjeseci, s ciljem promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladih, kroz edukaciju o temama koje imaju veliki društveni značaj.

Mitrić je pojasnio da Klub mladih predstavlja vannastavni mehanizam za okupljanje mladih s ciljem edukacije, kreativnih motivacionih aktivnosti i sprovođenja akcija i kampanjskih aktivnosti u okviru projekta.

On je dodao da će projekat biti nastavljen nizom edukativnih i kreativnih radionica, kao i video i novinarskih radionica.

Trener vršnjačke edukacije u organizaciji Asocijacije "Iks-ipsilon" Amer ekman predvodi edukativnu radionicu koja je u prvom ciklusu projekta posvećena temama "Rod i pol", "Šta je nasilje?" i "Etiketiranje".

-Ovim temama nismo se bavili samo radi podizanja nivoa znanja mladih o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju, već i razvijanja njihovih kompetencija, odnosno životnih vještina kao što su vještine prezentovanja, timskog rada i timskog razmišljanja- rekao je ekman Srni.

On smatra da se razvijanjem i sprovođenjem programa suzbijanja maloljetničke delinkvencije može postići više pozitivnih rezultata nego bavljenjem samo jednim pitanjem.

Prema njegovim riječima, značajna karakteristika ovog projekta jeste da je testiran i potvrđen kroz istraživanje i evaluaciju u školama širom BiH.

Džekman je najavio da će naredne edukativne radionice biti posvećene obradi tema poput zloupotreba psihoaktivnih supstanci i negativnog uticaja narkotika na zdravlje i život mladih.

U okviru video-radionice trebalo bi da nastanu dva kratka dokumentarna filma o temi suzbijanja maloljetničke delinkvencije, tri promotivna jednominutna klipa, kao i reportaža o projektu koja će biti emitovana u TV emisiji "Roditeljski sastanak".

Tokom novinarske radionice članovi Kluba mladih trebalo bi da savladaju početne vještine pisanja sadržaja za "Fejsbuk" i objava na drugim društvenim mrežama, ali i da nauče kako da napišu kratke priče o suzbijanju maloljetničke delinkvencije i promovišu zdrave životne stilove.

Udruženje "Forum teatar" je nevladina, neprofitna organizacija koja teži izgradnji i jačanju civilnih inicijativa i građanskog društva u lokalnoj zajednici na demokratskim i principima tolerancije, te aktivnim i odgovornim zalaganjem u društvenim i kulturnim događajima.

Riječ je liderskoj organizaciji u Istočnom Sarajevu u radu sa mladima, posebno na polju edukacije o nasilju i zdravim stilovima života, s ciljem da se putem istraživanja, edukativnih i kreativnih radionica i medijske kampanje podigne svijest mladih i utiče na promjene u njihovom ponašanju.

Među ciljevima je promovisanje osnovnih vrijednosti rodne ravnopravnosti i zdravih životnih stilova, kao i prevencija nasilja prema ženama i u porodici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 17m
    0
  • Slani mafini
    15h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 27m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 56m
    3