U Palama održano predavanje o temi "Proizvodnja povrća u plastenicima"

29.09.2020. 15:11
0
IZVOR: SRNA

Na Palama je danas održano predavanje o temi "Proizvodnja povrća u plastenicima", radi pružanja stručne podrške korisnicima opštinskih podsticaja u poljoprivredi, sa naglaskom na plasteničku proizvodnju.

Predavanje je predvodio profesor Stevan Mesarović, inženjer poljoprivrede.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Igor Ikonić rekao je novinarima da je lokalna zajednica za dvije godine dodijelila 128 plastenika, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 72.000 KM.

Ikonić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je stručni predavač održao ovo predavanje, koje je bilo planirano za mart ali je odgođeno zbog pandemije virusa korona.

On je naglasio da je velika zainteresovanost stanovništva za rad u poljoprivredi, te da su danas imali priliku da se upoznaju o načinima unapređenja proizvodnje.

Prema njegovim riječima, opština Pale je u toku ove godine izdvojila oko 130.000 KM za projekte pomoći poljoprivrednicima, poput sufinansiranja poljoprivredne mehanizacije, poljoprivrednih priključaka, podrške za nabavku junica, podrške pčelarima, zatim podrške kroz dodjelu sjemenskih paketa koja je realizovana u saradnji sa resornim ministarstvom Srpske.

- To jasno govori da imamo opredjeljenje da razvijamo poljoprivredu, a podrška poljoprivrednicima i dalje će biti naše opredjeljenje i nešto na čemu ćemo insistirati - istakao je Ikonić.

Menadžer Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/ Sarajevsko–romanijske regije i gornjeg Podrinja Željka Pejović kaže da u okviru projekta "Razvoj ruralne konkurentnosti" organizuju i stručna predavanja, gdje poljoprivredni proizvođači ne ostaju prepušteni sami sebi, već dobiju i stručnu podršku.

- Danas smo imali priliku da se družimo sa profesorom Mesarovićem, koji je održao teoretsko predavanje, a na proljeće su planirana praktična stručna predavanja, gdje ćemo obilaziti teren i tako će proizvođači imati priliku da vide kako bi to sve trebalo da izgleda u praksi - navela je Pejovićeva.

Prema njenim riječima, planirana su još neka predavanja radi usavršavanja poljoprivrednih proizvođača, a sve s ciljem što bolje proizvodnje i razvoja poljoprivrede na regijama.

Korisnici podsticaja izrazili su zadovoljstvo prinosom povrća u svojim plastenicima, te zahvalili opštini Pale na značajnoj pomoći.

U okviru projekta razvoja ruralne konkurentnosti, IFAD je do sada uspješno realizovao 12 poslovnih planova, poput podrške u nabavci junica, podrške pčelarima, voćarima i slično, gdje je IFAD učestvovao sa 50 odsto sredstava, dok su u ostatku učestvovale lokalne zajednice i krajnji korisnici.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju narodno veselje u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    2h 32m
    5
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 28m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 13m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 12m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 24m
    0