У Палама одржано предавање о теми "Производња поврћа у пластеницима"

29.09.2020. 15:11
0
ИЗВОР: СРНА

На Палама је данас одржано предавање о теми "Производња поврћа у пластеницима", ради пружања стручне подршке корисницима општинских подстицаја у пољопривреди, са нагласком на пластеничку производњу.

Предавање је предводио професор Стеван Месаровић, инжењер пољопривреде.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Игор Иконић рекао је новинарима да је локална заједница за двије године додијелила 128 пластеника, за шта је из општинског буџета издвојено око 72.000 КМ.

Иконић је изразио задовољство чињеницом да је стручни предавач одржао ово предавање, које је било планирано за март али је одгођено због пандемије вируса корона.

Он је нагласио да је велика заинтересованост становништва за рад у пољопривреди, те да су данас имали прилику да се упознају о начинима унапређења производње.

Према његовим ријечима, општина Пале је у току ове године издвојила око 130.000 КМ за пројекте помоћи пољопривредницима, попут суфинансирања пољопривредне механизације, пољопривредних прикључака, подршке за набавку јуница, подршке пчеларима, затим подршке кроз додјелу сјеменских пакета која је реализована у сарадњи са ресорним министарством Српске.

- То јасно говори да имамо опредјељење да развијамо пољопривреду, а подршка пољопривредницима и даље ће бити наше опредјељење и нешто на чему ћемо инсистирати - истакао је Иконић.

Менаџер Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ Сарајевско–романијске регије и горњег Подриња Жељка Пејовић каже да у оквиру пројекта "Развој руралне конкурентности" организују и стручна предавања, гдје пољопривредни произвођачи не остају препуштени сами себи, већ добију и стручну подршку.

- Данас смо имали прилику да се дружимо са професором Месаровићем, који је одржао теоретско предавање, а на прољеће су планирана практична стручна предавања, гдје ћемо обилазити терен и тако ће произвођачи имати прилику да виде како би то све требало да изгледа у пракси - навела је Пејовићева.

Према њеним ријечима, планирана су још нека предавања ради усавршавања пољопривредних произвођача, а све с циљем што боље производње и развоја пољопривреде на регијама.

Корисници подстицаја изразили су задовољство приносом поврћа у својим пластеницима, те захвалили општини Пале на значајној помоћи.

У оквиру пројекта развоја руралне конкурентности, ИФАД је до сада успјешно реализовао 12 пословних планова, попут подршке у набавци јуница, подршке пчеларима, воћарима и слично, гдје је ИФАД учествовао са 50 одсто средстава, док су у остатку учествовале локалне заједнице и крајњи корисници.

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 17m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 31m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    11h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 19m
    0