U Palama predstavljena knjiga "Čekamo vaskrsenje mrtvih"

13.05.2023. 22:05
0
IZVOR: srna.rs

Na Palama je večeras promovisana knjiga "Čekamo vaskrsenje mrtvih", autora Branka Stankovića, koja govori o stradanju Jugoslovenske vojske u otadžbini 1945. godine na prostoru od Zelengore do Miljevine.

Stanković je izjavio novinarima da se punih 45 godina ništa nije smjelo pisati, ni pričati o takozvanoj bosanskoj golgoti, stradanju Jugoslovenske vojske u otadžbini u maju 1945. godine na širem području Zelengore, Miljevine i oko rijeke Drine kod Foče.

U knjizi je, kako je naveo, istaknuto stradanje u jami Ponor u Miljevini, gdje je prema nekoj procjeni stradalo 2.000 vojnika.

On dodaje da je na prostorima od Zelengore do Drine stradalo oko 10.000 mladih kraljevskih vojnika, iz Srbije, Šumadije, a mnogi su bili golobradi mladići, koji nisu nikada sahranjeni i čiji grobovi se ne znaju.

Stanković kaže da je u pitanju tragična priča i da je srpska istorija prepuna stradanja i neopojanih grobova.

Prema njegovim riječima, u Miljevini postoji spomenik na kojem piše "Čekamo vaskrsenje mrtvih", što je jedina prava rečenica koja odslikava pravoslavno hrišćanstvo.

- Prije par godina postavljen je kamen temeljac i osveštano zemljište za izgradnju crkve spomen-kosturnice u Miljevini tim stradalnicima iz Drugog svjetskog rata jer je važno da ih ne zaboravimo. Živimo u vrijeme kada drugi narodi njeguju kulturu sjećanja kroz tragedije koje su preživjeli, a kod nas je to krenulo sa pričom o Donjoj Gradini - rekao je Stanković.

Stanković poručuje da je potrebno pokušati naći ostatke mladića i dostojanstveno ih sahraniti.

O knjizi je govorio profesor Željko Stojanović, koji je istakao da roman kao književni oblik ima svoju priču, radnju, likove, dinamiku, poruku, a da kao umjetničko djelo može biti izmaštano od početka do kraja ali isto tako biti i oslonjen na dokumentaristiku.

- Ovaj roman `Čekamo vaskrsenje mrtvih` je spoj toga i jedan podvig koji se može nazvati isklesanost u vremenu. On nije samo jedan trag u vremenu kada je književnost u pitanju, već i istorija - istakao je Stojanović.

On navodi da postoji i jedna vrsta pripovijedanja koja je značajna onog momenta kada dokumenti prestanu, kada umjetnički nerv pisca nastavlja da vodi radnju dalje i napravi sjajnu zaokruženu priču.

Stojanović naglašava da je roman o vremenu koje nikako da mine i neće do vaskrsenja mrtvih, i da zato nije slučajan naziv.

Sutra, posljednjeg dana manifestacije, profesor Draga Mastilović održaće predavanje o temi "Srpsko nacionalno pitanje u 20. vijeku" u sali Kulturnog centra Pale u 19.00 časova.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkva opštine Pale-Hram Sabora Svetoga arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom i Humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe".

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 5m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 1m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    21h 45m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 57m
    0
  • Posljednji kondorov let
    19h 30m
    0