У Палама представљена књига "Чекамо васкрсење мртвих"

13.05.2023. 22:05
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је вечерас промовисана књига "Чекамо васкрсење мртвих", аутора Бранка Станковића, која говори о страдању Југословенске војске у отаџбини 1945. године на простору од Зеленгоре до Миљевине.

Станковић је изјавио новинарима да се пуних 45 година ништа није смјело писати, ни причати о такозваној босанској голготи, страдању Југословенске војске у отаџбини у мају 1945. године на ширем подручју Зеленгоре, Миљевине и око ријеке Дрине код Фоче.

У књизи је, како је навео, истакнуто страдање у јами Понор у Миљевини, гдје је према некој процјени страдало 2.000 војника.

Он додаје да је на просторима од Зеленгоре до Дрине страдало око 10.000 младих краљевских војника, из Србије, Шумадије, а многи су били голобради младићи, који нису никада сахрањени и чији гробови се не знају.

Станковић каже да је у питању трагична прича и да је српска историја препуна страдања и неопојаних гробова.

Према његовим ријечима, у Миљевини постоји споменик на којем пише "Чекамо васкрсење мртвих", што је једина права реченица која одсликава православно хришћанство.

- Прије пар година постављен је камен темељац и освештано земљиште за изградњу цркве спомен-костурнице у Миљевини тим страдалницима из Другог свјетског рата јер је важно да их не заборавимо. Живимо у вријеме када други народи његују културу сјећања кроз трагедије које су преживјели, а код нас је то кренуло са причом о Доњој Градини - рекао је Станковић.

Станковић поручује да је потребно покушати наћи остатке младића и достојанствено их сахранити.

О књизи је говорио професор Жељко Стојановић, који је истакао да роман као књижевни облик има своју причу, радњу, ликове, динамику, поруку, а да као умјетничко дјело може бити измаштано од почетка до краја али исто тако бити и ослоњен на документаристику.

- Овај роман `Чекамо васкрсење мртвих` је спој тога и један подвиг који се може назвати исклесаност у времену. Он није само један траг у времену када је књижевност у питању, већ и историја - истакао је Стојановић.

Он наводи да постоји и једна врста приповиједања која је значајна оног момента када документи престану, када умјетнички нерв писца наставља да води радњу даље и направи сјајну заокружену причу.

Стојановић наглашава да је роман о времену које никако да мине и неће до васкрсења мртвих, и да зато није случајан назив.

Сутра, посљедњег дана манифестације, професор Драга Мастиловић одржаће предавање о теми "Српско национално питање у 20. вијеку" у сали Културног центра Пале у 19.00 часова.

Манифестацију организује Српска православна црква општине Пале-Храм Сабора Светога архангела Гаврила у сарадњи са Културно-спортским центром и Хуманитарном организацијом "Срби за Србе".

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 34m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 3m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 36m
    0