U petak izložba slika Ivanovića i Kovačevića u Istočnom Novom Sarajevu

14.10.2024. 10:35
0
IZVOR: srna.rs

Slikari Drago Ivanović sa Pala i Radmil Kovačević iz Foče organizovaće u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izložbu svojih likovnih ostvarenja, koja će biti otvorena u petak, 18. oktobra.

Na izložbi, koja će biti otvorena u 19.00 časova, biće predstavljeno oko 50 slika rađenih tehnikama ulje na platnu, akrilik, pastel, akvarel...

- Naši prijatelji, posjetioci i gosti moći će da vide pejzaže, cvjetne i motive mrtve prirode, crkve, manastire i portrete - urađene uljanim i akrilnim bojama na platnu - izjavio je danas Ivanović Srni.

On dodaje da se zajedno sa svojim kolegom oko 55 godina bavi slikarstvom, a značajan je i plodan njihov pedagoški rad.

- Izložba je prodajnog i humanitarnog karaktera, tako da ćemo nas dvojica dio sredstava od prodatih slika donirati za liječenje sugrađanina Miloša Božovića - ističe Ivanović.

Izložbu će posjetioci moći pogledati do 1. novembra.

Drago Ivanović rođen je 5. marta 1951. godine u selu Toljima opština Foča.

Osnovnu i srednju Učiteljsku školu završio u Foči, Pedagošku akademiju /Grupa likovno vaspitanje/ i Filozofski fakultet /Grupa pedagogija - psihologija/ završio je u Sarajevu.m Slikarstvom se bavi 55 godina.

Ivanović je samostalno izlagao u Palama, Foči, Trebinju, Sokocu, a učesnik je kolektivnih izložbi u Palama, Foči, Sokocu i Sarajevu.

Dio njegovih slika stalno je izložen u galeriji ,,Ognjišta'' u Palama i Info centru u Foči.

Član je Udruženja likovnih umjetnika /ULU/ ,,Ton" u Foči .

Na njegovim slikama dominiraju pejzaži i cvijetni motivi, po slobodnom izboru, a često radi i unikatne suvenire.

Ljubitelji likovne umjetnosti prepoznaju ga po karakterističnom, koloritnom stilu, a posebno su zapaženi njegovi motivi Romanije i stare Foče koje, kako s ponosom ističe, krase zidove stanova širom Republike Srpske i svijeta.

Radmil Kovačević je rođen u Foči 1949. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Foči, a Pedagošku akademiju /Odsjek slikarstvo/, završio je 1971. godine u Sarajevu.

Slikarstvom i poezijom bavi se oko 50 godina.

Jedan je od osnivača ULU "Ton" u Foči, čiji je redovni član od 2000. godine.

Učesnik je velikog broja samostalnih i kolektivnih izložbi. Učestvovao je u radu više likovnih kolonija – "Počitelj" 1989. godine, Ekološka likovna kolonija "Sutjeska" 1999, 2000, 2001, godine, kao i na likovnoj koloniji u Kruševcu.

Duži niz godina bavio se pedagoškim radom, prenoseći svoja iskustva na mlade autore sa kojima je uspješno osvajao nagrade na mnogobrojnim takmičenjima.

Kovačević se nalazi u Registru likovnih umjetnika Republike Srpske.

Bavi se raznovrsnim likovnim motivima na kojima uglavnom dominira pejzaž, mada su na njegovim slikama prisutni i portreti i figuralne kompozicije, rađeni slikarskim tehnikama ulje na platnu, akvarel, suvi i uljani pastel, akrilik i gvaš.

Komentari 0
Povezane vijesti
Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja
Srednjoškolci iz Istočne Ilidže sutra organizuju humanitarnu trku za Miloša Srednjoškolci iz Istočne Ilidže sutra organizuju humanitarnu trku za Miloša
„Steleksov“ humanitarni kviz znanja za našeg sugrađanina Miloša Božovića „Steleksov“ humanitarni kviz znanja za našeg sugrađanina Miloša Božovića
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    5h 52m
    0
  • U utorak sahrana svih žrtava katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i selu Zlate
    17h 11m
    0
  • Dijete palo sa četvrtog sprata zgrade
    18h 23m
    0
  • Besplatnom mamografskom pregledu odazvalo se pedesetak žena
    23h 16m
    0
  • Na današnji dan 1784. hirotonisan Sveti Petar Cetinjski
    18h 37m
    0