U petak obilježavanje 30 godina od svirepog ubistva srpskih civila u Ledićima

01.06.2022. 12:46
0
IZVOR: srna.rs

U selu Ledići, na području federalne opštine Trnovo, u petak 3. juna, biće obilježeno 30 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila, a za koji niko nije osuđen, izjavio je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo u Republici Srpskoj Goran Timotija.

Obilježavanje će početi parastosom u 12.00 časova kod spomen-obilježja nevino ubijenim Srbima u Ledićima, gdje će porodice stradalih i članovi organizacije prislužiti svijeće i položiti vijence.

Obraćanje zvaničnika je predviđeno u 13.00 časova.

Timotija je podsjetio da je u stravičnom zločinu u Ledićima najmlađa žrtva bio 18-omjesečni Milun Tešanović, kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge, a najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić, koja je imala 92 godine.

On je istakao da su Ledići simbol stradanja Srba u trnovskoj regiji, napominjući da su u ovom mjestu pobijeni civili samo zato što su bili druge vjere i druge nacije.

Sud BiH je oslobodio prvostepeno Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu po svim tačkama optužnice koja ih tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Optužnica ih tereti i za protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području Trnova, paljenja imovine, te ubistva i nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Timotija ističe da je prvostepena oslobađajuća presuda Godinjaku i ostalima, koji su direktno odgovorni za te zločine, poražavajuća i da su porodice ogorčene.

- Ipak, poučeni smo ranijim iskustvima, kao što se i inače dešava da za počinjene zločine nad Srbima obično niko i ne odgovara. Imam informacije da je u toku drugostepeni postupak, ali čisto sumnjam da će pravda ikada da bude zadovoljena - dodao je Timotija.

Zločin nad srpskim civilima, u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U produkciji Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ snimljen je dokumentarni film “Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ” autora Gvozdena Šarca, koji je zasnovan na svjedočenjima o stravičnom stradanju srpskih civila u selu Ledići.

Prema riječima autora, film u dokumentarno-igranom formatu, pokazuje ne samo da su činjeni zločini nad Srbima, nego i da su oni živjeli tu i da je to njihova vijekovna zemlja te da su zbog toga sada u malom broju na tom prostoru.

Film je dobio naziv po potresnom svjedočenju Dragana Vasića, koji je imao 11 godina u vrijeme kada je u zločinačkom pohodu komšija muslimana, ubijeno deset članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je brojala devet članova, tri člana porodice Miovčić te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    17h 39m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    16h 28m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    19h 5m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    19h 10m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    18h 38m
    0