U porastu broj počinjenih krivičnih dijela, ali i rasvijeljenih

25.02.2023. 12:28
0
IZVOR: srna.rs

Na području opštine Istočna Ilidža tokom prošle godine dokumentovano je ukupno 81 krivično djelo, što je za 17 odsto više nego godinu prije, ali je za 18 odsto porastao koeficijent rasvijetljenih krivičnih djela.

U izvještaju Policijske stanice Istočna Ilidža o stanju bezbjednosti, koji je predstavljen odbornicima Skupštine opštine, navedeno je da je od ukupno 81 krivičnog djela - 39 izvršilo nepoznato lice, što je za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok su 42 počinili poznati izvršioci.

Od ukupno 39 krivičnih djela koja su počinila nepoznata lica, rasvijetljeno je ukupno 41, od toga 34 iz 2022. godine, a sedam iz 2021, te je koeficijent rasvijetljenosti djela koja su počinila nepoznata lica 89,1 odsto, što je za 18 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Nadležnom tužilaštvu podnesena su ukupno 74 izvještaja protiv 87 lica, od kojih su 17 povratnici, a od ukupno prijavljenih 87 lica - iz Republike Srpske je 51, od kojih iz Istočne Ilidže 29, Istočnog Novog Sarajeva 11, dok je 11 lica iz ostatka Srpske.

Iz Federacije BiH /FBiH/, nadležnom tužilaštvu izvještaji su podneseni protiv 35 lica, od kojih je 31 sa područja Kantona Sarajevo.

Tokom protekle godine šest maloljetnih lica su izvršila tri krivična djela, dok godinu ranije nije registrovano nijedno.

U istom izvještaju navedeno je da se poseban proaktivan rad pripadnika ove policijske stanice ogleda u mjerama i radnjama koje su preduzimane prema učiniocima krivičnih djela i prekršaja iz oblasti proizvodnje i prometa droge.

Na osnovu Krivičnog zakona Republike Srpske evidentirano je šest krivičnih djela, od čega su dva za neovlaštenu proizvodnju i promet droge, a četiri omogućavanje uživanja droge, pa su nadležnom tužilaštvu protiv pet lica podneseni izvještaji.

Po zakonu o proizvodnji i prometu droge, evidentirano je 85 prekršaja, za šta su izdata 84 prekršajna naloga, a nadležnoj pravosudnoj instituciji podnesen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Evidentirano je i 16 prekršaja konzumiranja droge na javnom mjestu, dok je ubog uticaja narkotika iz saobraćaja isljučeno 11 vozača, a 109 zbog odbijanja podvrgavanja testu na prisustvo droge u organizmu.

Ukupna količina oduzete droge u 2022. godini iznosi 199 grama, od čega jedan gram kokaina, 85 grama marihuane, 113 grama amfetamina /spid/, dva komada tableta ekstazi.

U 2021. godini ukupno su zaplijenjena 163 grama droge, od čega 50 grama marihuane i 113 grama amfetamina, navedeno je u izvještaju Policijske stanice Istočna Ilidža o stanju javne bezbjednosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U pretresu stana u Istočnoj Ilidži pronađena droga i pištolj U pretresu stana u Istočnoj Ilidži pronađena droga i pištolj
Kušić: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće Kušić: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće
Za pola godine 293 krivična djela Za pola godine 293 krivična djela
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 3m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 2m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 15m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 44m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 17m
    0