U Republici Srpskoj 28 novih slučajeva virusa korona

07.05.2020. 09:31
0
IZVOR: SRNA

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testirano je 519 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 28, dok se oporavilo 391 lice.

Testiranja su obavljena u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske.

Virus je potvrđen kod 12 osoba muškog i 16 ženskog pola, od kojih su šest žena srednje životne dobi, dvije mlađe i osam su starije životne dobi, dok su tri muškarca mlađe životne dobi, četiri su srednje, te pet muškaraca starije životne dobi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Prema mjestu prebivališta, 10 osoba je iz Banjaluke, šest iz Gradiške, po dvije osobe su iz Srpca, Laktaša i Čelinca, dok je po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kotor Varoši, Kneževa, Dervente i Broda.

Kod devet osoba je utvrđeno da je riječ o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem, a ukupno devet osoba je hospitalizovano u UKC-u Srpske.

Testiran je 31 radnik iz UKC-a Srpske, kao i 62 radnika iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj /Derventa, Kneževo, Bijeljina, Prnjavor, Prijedor, Istočno Sarajevo, Laktaši i Gradiška/ i svi nalazi su negativni, navedeno je u saopštenju.

Od 10. aprila u Institutu za javno zdravstvo Srpske testirano je više od 990 zdravstvenih radnika iz cijele Republike Srpske i više od 880 zaposlenih u UKC-u Srpske, kako medicinskih, tako i nemedicinskih.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je ukupno 16 lica koja borave ili rade u domovima za starija lica, kao i 81 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su, takođe, negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.043 slučajeva virusa korona, od posljedica kovida-19 preminula su 53 lica, a testirano je ukupno 15.988 lica.

U UKC-u Srpske ukupno se liječi 156 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju kovid-19 hospitalizovano je 45 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji pet pacijenata.

Na Odjeljenju intenzivne medicine za pacijente sa kovid oboljenjem, kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, tri osobe su na neinvazivom modu mehaničke ventilacije, dok se jedan pacijent oporavlja nakon respiratorne podrške. Na staroj lokaciji Hirurgije je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na staroj lokaciji Pulmologije je 78 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa kovidom-19, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenta.

Kada je riječ o objektima za izolaciju u kojima se nalaze lica kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome kovida-19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 185 osoba, u Studentskom domu u Trebinju četiri osobe i u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, dok u objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih lica.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.772 osobe, a nadzor je završen kod 24.987 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušlo 130 lica, 138 je izašlo iz karantina i upućeni su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno šest lica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj Korona virus potvrđen kod još devet osoba u Srpskoj
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    3h 44m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    21h 14m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    5h 37m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    4h 57m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    23h 26m
    0