U Saborni hram u Nikšiću stigle mošti Svetog Vasilija

21.12.2019. 08:51
0
IZVOR: Srna

U Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigle su mošti ostroškog čudotvorca kome će se danas pokloniti vjernici iz Crne Gore, koji će prisustvovati crkveno-narodnom saboru organizovanom protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Brojni vjernici počeli su da pristižu od otvaranja nikšićkog hrama u kojem će u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa arhijerejima, sveštenstvom i sveštenomonaštvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Crkveno-narodni sabor, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, zakazan je za 11.00 časova ispred Saborne crkve u Nikšiću.

Na saboru će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako su naveli organizatori, anticrkevnog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

Na Sabor u Nikšiću pozvani su isključivo građani iz Crne Gore, jer se ponuđeni zakonski akt odnosi na hramove i crkvenu imovinu na teritoriji te države.

Iz Mitropolije su juče poručili da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav u odbrani odbrane svetinja Božijih i umnoženja bratske ljubavi.

-Crkveni sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole - neka se vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz Božiju pomoć, u miru i bratskoj ljubavi- navedeno je u saopštenju.

Organizatori su napomenuli da Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjernike bez razlike, ali da će danas u Nikšiću svi biti zajedno u molitvi protiv bezakonja.

Mitropolija je poručila da su svi pozvani da se pomole Bogu pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života Mitropolit Joanikije: Njegoš nam osvjetljava put borbe i uvodi smisao života
Ukinut pritvor Vesni Medenici Ukinut pritvor Vesni Medenici
Mitropolit Joanikije: Sveštenstvo upozoravalo vjernike da poštuju epidemiološke mjere Mitropolit Joanikije: Sveštenstvo upozoravalo vjernike da poštuju epidemiološke mjere
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  9h 11m
  4
 • Izabrani vršioci dužnosti članova Predsjedništva SDS-a
  23h 29m
  11
 • Teatar u sarajevskih Srba
  46m
  0
 • Pokrenut postupak protiv Srbije zbog isticanja zastave u svlačionici
  23h 13m
  0
 • Teniski klub „Vojkovići“ osvojio sedam medalja u „Zetri“
  23h 43m
  0