U Sokocu podijeljeno 19 grla steonih junica austrijskog simentalca (FOTO)

10.09.2020. 13:33
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Podjela devetnaest steonih junica izvršena je danas u Sokocu, u sklopu projekta „Podrška malim proizvođačima mlijeka u Republici Srpskoj“, putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj – IFAD, koji implementira Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske zajedno sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Samostalni konsultant za provođenje poslovnih planova pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS Srđan Kostić je istakao da su aktivnosti usmjerene na jačanje i podršku poljoprivrednim proizvođačima koji imaju do sedam muznih grla.

– Projekat je koncipiran tako da resorno ministarstvo učestvuje sa 40 procenata od ukupne cijene grla, lokalne zajednice sa deset, a ostatak plaćaju korisnici dijelom kroz mlijeko, kao i direktnim plaćanjem mljekari. Na regiji će biti podijeljeno stotinu steonih junica, od toga u Sokocu 29. Danas je podijeljeno devetnaest steonih junica austrijskog simntalca, dok će sutra biti podijeljeno deset grla češkog simentalca – potvrdio je Kostić.

Slika

Opština Sokolac je od 2013. godine poseban akcenat stavila na razvoj poljoprivredne proizvodnje, a načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao da je posebna pažnja u tom periodu usmjerena ka proizvodnji mlijeka, uspostavljena je saradnja sa mljekarom „Pađeni“ i krenulo se sa otkupom.

– Mljekari sa područja opštine Sokolac imaju povjerenje u ovu mljekaru i čak 90 odsto njih su kooperanti mljekare iz Bileće. U prethodnom periodu je dogovorena nabavka laktofriza, muzilica, sanacija sabirnih stanica, a sada smo ušli u projekat nabavke rasnih steonih junica. Dali smo saglasnost za učešće u projektu, stali smo iza poljoprivrednih proizvođača, preuzeli obavezu i uplatili deset odsto od ukupne vrijednosti za nabavku junica za 29 mljekara lokalne zajednice – dodao je Bjelica.

Lider na ovom projektu je Mljekara „Pađeni“ koja garantuje siguran otkup mlijeka i redovno plaćanje za svoje kooperante. Vlasnik mljekare Nenad Vukoje je kazao da je pomenuti projekat izuzetno koristan i povoljan za krajnje korisnike.

– Očekujemo dobre rezultate od ovog projekta, povećaće se i promjeniti stočni fond, napraviće se bolja krda sa kvalitetnijom genetikom. Svake godine se na području Sarajevsko-romanijske regije povećava proizvodnja mlijeka od 10 do 15 procenata, mislim da će se rast nastaviti i ovo je jedan doprinos tom skoku koji pokušavamo da održimo da bude bolje našim farmerima koji se bave ovom djelatnošću. Sa opštinom Sokolac imamo korektnu i dobru saradnju, za desetak godina koliko djelujemo na ovom prostoru mnogo je učinjeno, samo kad se uzme u obzir da je proizvodnja mlijeka na godišnjem nivou bila 600.000 litara, a da je prošle godine bilo blizu 4.000 000 litara koje su otkupile dvije mljekare - dodao je Vukoje.

Slika

Prema riječima Milana Mumovića iz Bjelosavljevića, pomenuta donacija znači mnogo, predstavlja pomoć da se intenzivnije na ovim prostorima razvija poljoprivreda.

– Na svom imanju imam dva muzna grla i sa ovom donacijom, poboljšaću sami kvalitet ali i količinu proizvodnje mlijeka. Mjesečno predajemo oko 1.300 litara „Pađeniju“, sa novim grlom, proizvodnja mlijeka će biti veća, jeste skromno, ali na selu od ovoga može da se solidno živi – kazao je Mumović.

Cilj projekta je da male farmere pomogne rasnim steonim junacima koje su stare od tri do sedam mjeseci, a u nekim slučajevima i do osam, a ukupna vrijednost je 150.000 KM.

Podsjećamo, sutra, na staroj pijaci, u ulici Arsena Petrušića bb, nastavlja se podjela junica, ovog puta deset grla češkog simentalca sa početkom u 8 časova i 30 minuta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    17h 27m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    15h 29m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    14h 22m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    14h 27m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 30m
    1