U Sokocu sutra obilježavanje Dana primirja u Prvom svjetskom ratu

10.11.2023. 11:42
0
IZVOR: srna.rs

Na Sokocu će sutra biti obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, polaganjem vijenaca kod Spomenika solunskom dobrovoljcu na kome su upisana imena 363 boraca iz ovog kraja, učesnika u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918. godine.

Organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma su Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i opština Sokolac.

Kako su organizatori rekli Srni, sutra će vijence na Spomenik solunskom dobrovoljcu položiti predstavnik Ambasade Srbije u BiH, kao i delegacije Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine i opštine Sokolac.

Spomenik srpskom dobrovoljcu postavljen je na Sokocu krajem 2008. godine po uzoru na obilježje srpskom ratniku koji se nalazi ispred crkve Ružice na Kalemegdanu.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se 11. novembra kada su sile Antante u Francuskoj potpisale primirje sa Njemačkom, čime je 1918. godine završen Veliki rat.

U znak sjećanja na žrtve Velikog rata na reveru se nosi cvijet Natalijine ramonde.

Sokolačko Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918, svake godine organizuje obilježavanje 15. septembra Dana prvog proboja Solunskog fronta, kada se slavi i zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i 11. novembar - Dan potpisivanja primirja u Velikom ratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    23h 33m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    16h 15m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 48m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 22m
    2
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    19h 50m
    0