U Srbiji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

17.06.2022. 15:09
0
IZVOR: tanjug.rs

U Srbiji je registrovan prvi importovan - potvrđen slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se u saopštenju i dodaje da je laboratorijska dijagnostika sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ .

Teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mjere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, navodi „Batut“.

U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaviještene su međunarodne zdravstvene institucije.

„Batut“ apeluje na građane da, radi očuvanja zdravlja, primjenjuju sve preventive mjere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    4h 53m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    17h 30m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    21h 18m
    0
  • Krađa u Palama
    3h 11m
    0
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    21h 2m
    0