U srijedu počinje Festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu

08.04.2024. 15:55
0
IZVOR: katera.news

Tradicionalna dvodnevna manifestacija 22. Festival poezije za djecu i mlade, pod motom "Svjetlost jezika", koja je posvećena pjesniku Milovanu Danojliću, zvanično će biti otvorena u srijedu, 10. aprila u Istočnom Novom Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacija održava se u u organizaciji "Forum teatra" Istočno Sarajevo.

Manifestacija je posvećena Milovanu Danojliću, pjesniku koji se ogledao gotovo u svim oblicima književnog stvaralaštva, izuzimajući dramu, a pisao je poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku, saopštili iz "Forum teatra".

Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku, a priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za djecu.

Manifestacija će biti otvorena organizovanjem male pjesničke akademija "Svjetlost jezika" u 16.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru akademije u dramoleti "Kako sam postao pjesnik" učestvuju pjesnici Tode Nikoletić, Dejan Aleksić i Mirko Vuković, premijerno će biti izvedene pjesme Milovana Danojlića u obradi Branimira Rosića - Bane Leteća gitara, a učestvovaće pjesnici Miroslav Cere Mihailović, Jovo Čulić i Radenko Kele.

Osim programa koji će biti realizovan u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo za učenike osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović Njegoš", u četvrtak, 11. aprila, predviđeno je da dio programa pod nazivom "Pjesnici u školama" bude održan u osnovnim školama na području Istočne Ilidže "Aleksa Šantić" u Vojkovićima i "Jovan Dučić" u Kasindolu uz učešće pjesnika Marijane Petronić koja će promovisati novu knjigu "Fore i metafore".

Proglašenje pobjednika konkursa poezije i zatvaranje manifestacije uz uručenje diploma održaće se istog 11. aprila u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru programa "Zagonetna pjesnička odgovoranka" u kome će nastupiti glumci "Forum teatra" i pjesnici učesnici manifestacije.

Manifestaciju su finansijski podržali Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, Opština Istočno Novo Sarajevo i Opština Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 44m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    6h 8m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    4h 23m
    10
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    20h 52m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    6h 2m
    0