У сриједу почиње Фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву

08.04.2024. 15:55
0
ИЗВОР: katera.news

Традиционална дводневна манифестација 22. Фестивал поезије за дјецу и младе, под мотом "Свјетлост језика", која је посвећена пјеснику Миловану Данојлићу, званично ће бити отворена у сриједу, 10. априла у Источном Новом Сарајеву.

Овогодишња манифестација одржава се у у организацији "Форум театра" Источно Сарајево.

Манифестација је посвећена Миловану Данојлићу, пјеснику који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, а писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику, саопштили из "Форум театра".

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику, а приредио је и превео велики број књига из књижевности за дјецу.

Манифестација ће бити отворена организовањем мале пјесничке академија "Свјетлост језика" у 16.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру академије у драмолети "Како сам постао пјесник" учествују пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић и Мирко Вуковић, премијерно ће бити изведене пјесме Милована Данојлића у обради Бранимира Росића - Бане Летећа гитара, а учествоваће пјесници Мирослав Цере Михаиловић, Јово Чулић и Раденко Келе.

Осим програма који ће бити реализован у Културном центру Источно Ново Сарајево за ученике основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош", у четвртак, 11. априла, предвиђено је да дио програма под називом "Пјесници у школама" буде одржан у основним школама на подручју Источне Илиџе "Алекса Шантић" у Војковићима и "Јован Дучић" у Касиндолу уз учешће пјесника Маријане Петронић која ће промовисати нову књигу "Форе и метафоре".

Проглашење побједника конкурса поезије и затварање манифестације уз уручење диплома одржаће се истог 11. априла у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру програма "Загонетна пјесничка одговоранка" у коме ће наступити глумци "Форум театра" и пјесници учесници манифестације.

Манифестацију су финансијски подржали Министарство цивилних послова у Савјету министара, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, Општина Источно Ново Сарајево и Општина Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 4m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 9m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 52m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 58m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    23h 26m
    0