U subotu parastos za 49 poginulih iz Fakovića

03.10.2024. 12:25
0
IZVOR: srna.rs

U Fakovićima kod Bratunca u subotu, 5. oktobra, biće služen parastos za 49 mještana, od kojih je 25 civila i vojnika nastradalo 5. oktobra 1992. godine, najavljeno je iz bratunačke Boračke organizacije.

Parastos će biti služen i svijeće za pokoj duša nastradalih biće prislužene kod spomen-obilježja koje je prošle godine otkriveno znak sjećanja i zahvalnosti mještanima koji su dali život za Republiku Srpsku.

Time će biti obilježene 32 godine od stradanja mještana ovog srpskog sela na obali Drine, te odata počast brojnim srpskim žrtvama iz Fakovića nastradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos je najavljen za 10.00 časova.

Većina mještana ubijenih 5. oktobra prije 32 godine u Fakovićima sahranjena je na groblju u Bajinoj Bašti u Srbiji, jer to nije bilo moguće obaviti u ovom selu zbog borbenih dejstava.

U Fakovićima je tokom posljednjeg rata opljačkano i popaljeno oko 200 srpskih kuća, od kojih trećina još nije obnovljena.

Muslimanske snage iz Srebrenice i obližnjih sela su 5. oktobra 1992. godine nakon jutarnjeg napada na selo Magašiće, sjeverozapadno od Bratunca, težište đestava usmjerile na drugi kraj bratunačke opštine, prema srpskom selu Fakovići, gd‌je su izvršile upad, ubijajući sve što su stigle.

Za razliku od ostalih sela u koja su upadali u ranu zoru, neprijatelji su promijenili taktiku u Fakovićima i napad izveli u podne, kada se dogodio masakr i spaljeni zarobljeni i ubijeni mještani.

Time je nastavljeno etničko čišćenje srpskog stanovništva sa prostora srednjeg Podrinja započeto u aprilu 1992. godine i nastavljeno narednih mjeseci progonom, ubistvima i pljačkom svega što je srpsko u bratunačkoj i srebreničkoj opštini.

Nakon Magašića, Zagona, Loznice, Gnione, Osretka, Vijogora, Ratkovića, Brežana, Zalazja, Sasa, Krnjića, Podravanja i mnogih srpskih zaselaka u bratunačkoj i srebreničkoj opštini, muslimanske snage su se spustile do Fakovića kako bi izašle na Drinu, potpuno uništile srpski narod i imovinu, odsijecajući Bratunac i Skelane od ostalih dijelova Republike Srpske.

Ubijeno je 25 mještana od kojih je većina zapaljena i masakrirana. Najstarija žrtva bio je osamdesetdvogodišnji Danilo Đurić čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Stanovništvo je spas našlo povlačeći se prema Drini i susjednoj Srbiji.

Kao i prilikom prethodnih upada i pokolja u srpskim selima, pripadnici muslimanskih oružanih snaga, nakon ubijanja mještana, opljačkali su pokretnu i popalili nepokretnu srpsku imovinu u Fakovićima.

Za zločin nad srpskim civilima u Fakovićima kao ni zaostale brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije odgovarao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sir iz Bileće na trpezi azijskih kruzera Sir iz Bileće na trpezi azijskih kruzera
Počela isplata penzija u Srpskoj Počela isplata penzija u Srpskoj
U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    6h 20m
    1
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    21h 38m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    2h 37m
    0
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    5h 28m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    19h 29m
    0