„Ulični svirač“ – muzika obojena humanošću i ljubavlju

12.10.2022. 14:42
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Priča o “Uličnom sviraču“ počela je sasvim slučajno, kada je grupa mladih muzičara iz Istočnog Sarajeva odlučila da pomogne u jednoj humanitarnoj akciji. Tada nisu ni slutili da će njihove aktivnosti vremenom doživjeti veliku podršku i odjek u javnosti.

Idejni tvorac „Uličnog svirača“, Luka Novosel, kaže da je ideja nastala zahvaljujući dugogodišnjem radu i ljubavi prema muzici, te da je spojeno „ugodno s korisnim“.

Prvu humanitarnu svirku organizovali su za Icu Lavicu, kada ovaj humanitarni bend i počinje da djeluje.

- Ako već imaš ideju, onda izlazi da pomogneš djetetu - rekao je Luka i, kako navodi, bez ikakvog kompromisa, pitanja, objavio je na društvenim mrežama da će svirati za Ivanu.

Inspracija su mu bili ulični svirači, koje možemo vidjeti u mnogim svjetskim gradovima, jer smatra da su često oni veći umjetnici nego svjetski poznate zvijezde.

- Kod uličnih svirača se osjeti posebna emocija, ljubav i duh koji su zajedno spojeni u dobrotu kojom odišu - pojašnjava Novosel.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Iako nemaju zvanično formiran bend, postoji standardna ekipa koju, osim Luke, čine sestre Milica i Maja Stanišić, Dražen Vidović, Marijana Kapuran, Miloš Malović, Srđan Šuka i Aleksandar Mitrović.

- To je standardna ekipa, mada nam se kolege još uvijek priključuju. Aleksandar i ja smo profesori muzike, dok su ostale kolege u fazi školovanja ili rade drugi posao, ali su, svako u svojoj branši, itekako kvalitetni - objašnjava Luka i ističe da ekipa okupljena oko ideje „Uličnog svirača“ predstavlja zdravu porodicu, te da je ponosan na njih.

On skromno navodi da ga je ulična svirka naučila da svaki dan budi zahvalan Bogu na zdravlju i porodici. Kaže da su svirke često mnogo zahtjevne fizički i emotivno, ali da se svi članovi benda trude da daju sve od sebe da akcija bude uspješna.

- Najviše bismo voljeli da su svi živi i zdravi, da sviramo za našu dušu i  da ima što manje potrebe za humanitarnim akcijama, ali smo spremni da svojim skromnim doprinosom pomognemo svaki put kad je potrebno - govori Novosel.

- Bilo bi mi drago da se svi naši muzičari i ljudi koji imaju smisla za muziku, udruže, da sviramo i pjevamo zajedno,  i pozivam sve koji imaju vezu sa muzikom, koji imaju želju da pomognu, da sviraju sa nama - kaže Luka.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Jedna od ideja jeste da se ljeti na Trgu „Srbija“ organizuju svirke, kako bi se u našem gradu probudio muzički duh i omogućila pomoć ljudima kojima je to potrebno.

- Zapazili su nas i turisti koji dolaze u naš grad. Posjetioci iz inostranstva koji su odmor provodili u našim krajevima su oduševljeni i rado su se odazvali da pomognu i doniraju sredstva - ističe Novosel i prisjeća se kako je na nekoj od posljednjih svirki dijete iz Engleske oduševljeno pjevalo s njima.

Luka kaže da uvijek objavljuju koliko je novca sakupljeno u akcijama, jer žele da opravdaju svaki fening koji su građani od svojih skromnih primanja izdvojili.

Luka Novosel muzikom se bavi od četvrte godine i već je tada, iako ne potiče iz muzičke porodice, znao svoje životno opredjeljenje.

- Kad sam prohodao, tražio sam od roditelja da mi kupe harmoniku - kroz sjetu govori Luka.

U Istočnom Sarajevu završio je Školu za osnovno muzičko obrazovanje, srednju muzičku školu i Akademiju, kada se, kako navodi,  profesionalno počeo baviti muzikom.

Kako život, obično, kroji neočekivane puteve, Luka putuje u Grac i Beč, tamo primjećuje studente koji sviraju ulične svirke, kako bi obezbijedili sredstva za životne potrebe, menzu i putovanja. Tada je rekao sebi da će, čim završi akademiju, izaći na ulicu, okupiti ekipu i pronaći način da animira sugrađane, odnosno, da ih navede da uz muziku predahnu od posla i svakodnevnice.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Potiče iz skromne porodice, materijalne stvari mu ne znače mnogo. Najviše je, kaže, zahvalan svojim roditeljima koji su mnogo uradili kako bi mu pomogli da se školuje i ostvari uspjeh, zbog čega osjeća potrebu da im na odgovarajući način uzvrati.

- Već u srednjoj školi sam imao priliku da sviram, te da na taj način zaradim sebi za autobusku kartu, da bih roditeljima bar malo olakšao - prisjeća se Novosel.

Tokom školovanja sarađivao je sa profesionalcima sa kojima je odlazio na svirke, a izvodili su uglavnom tradicionalnu, klasičnu, pop i rok muziku, koju i danas najviše svira.

Član je muzičkog sastava Katera, privremeno je šef orkestra KUD-a „Mladost“, a trenutno je zaposlen u Kulturnom Centru Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića
Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
U subotu međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici u Istočnom Novom Sarajevu U subotu međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Kako su se zavoljeli Ivo Andrić i Milica Babić – ljubav prikrivena snovima i hartijom
    16h 54m
    1
  • Rode su bile prvi gosti u kafiću u Palama
    17h 26m
    1
  • Uhapšen zbog prijetnji vatrenim oružjem
    19h 49m
    1
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    12h 59m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    8h 27m
    0