Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings

27.03.2024. 14:51
0
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto univerziteta u Bosni i Hercegovini prema posljednjem izvještaju SCImago Institutions Rankings (SIR) za 2024. godinu.

Univerzitet je prvi put uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5815. mjesto u svijetu od preko 9.000 rangiranih institucija.

SIR je međunarodni i poštovan sistem rangiranja koji procenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta. Rangiranje institucija se vrši kompozitnim indikatorom koji kombinuje tri različita seta indikatora zasnovanih na rezultatima istraživanja (50%), rezultatima inovacija (30%) i društvenom uticaju (20%) koji se mjeri njihovom vidljivošću na internetu. Najbolji kvartil dobija institucija u svojoj zemlji upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora – pojašnjeno je u saopštenju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolji, prvi kvartil (Q1).

U izdanju SIR za 2023. promijenjen je način numerisanja rangova institucija, a u izdanju  za 2024. godinu modifikovan je i društveni faktor tako da uključuje tri nova indikatora.

Novi indikatori, koji preciznije odražavaju društveni uticaj koji institucija ostvaruje,  uključuju generisanje novih znanja u vezi sa Ciljevima održivog razvoja definisanim od strane Ujedinjenih nacija, učešće žena u istraživačkim procesima i korišćenje dobijenih rezultata u kreiranju ili unapređenju javnih politika.

- Ova pozicija Univerziteta je rezultat velikog rada i posvećenosti akademskog osoblja i studenata članica Univerziteta koji kontinuirano rade na unapređenju istraživanja i inovacija. Univerzitet ostaje posvećen izvrsnosti u svim oblastima svog djelovanja – poručili su iz Univerziteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    2h 38m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    21h 0m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    22h 15m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    18h 8m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    21h 14m
    1