Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings

27.03.2024. 14:51
0
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године је заузео прво мјесто универзитета у Босни и Херцеговини према посљедњем извјештају SCImago Institutions Rankings (SIR) за 2024. годину.

Универзитет је први пут уврштен на ову листу 2020. године и данас заузима 5815. мјесто у свијету од преко 9.000 рангираних институција.

SIR је међународни и поштован систем рангирања који процењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета. Рангирање институција се врши композитним индикатором који комбинује три различита сета индикатора заснованих на резултатима истраживања (50%), резултатима иновација (30%) и друштвеном утицају (20%) који се мјери њиховом видљивошћу на интернету. Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора, фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора – појашњено је у саопштењу Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву је у укупном рангу уврштен у најбољи, први квартил (Q1).

У издању SIR за 2023. промијењен је начин нумерисања рангова институција, а у издању  за 2024. годину модификован је и друштвени фактор тако да укључује три нова индикатора.

Нови индикатори, који прецизније одражавају друштвени утицај који институција остварује,  укључују генерисање нових знања у вези са Циљевима одрживог развоја дефинисаним од стране Уједињених нација, учешће жена у истраживачким процесима и коришћење добијених резултата у креирању или унапређењу јавних политика.

- Ова позиција Универзитета је резултат великог рада и посвећености академског особља и студената чланица Универзитета који континуирано раде на унапређењу истраживања и иновација. Универзитет остаје посвећен изврсности у свим областима свог дјеловања – поручили су из Универзитета.

Коментари 0
Повезане вијести
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Светосавско такмичење младих математичара у Палама Светосавско такмичење младих математичара у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 9m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    13h 44m
    0