Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao na „Webometrics“ listi

27.01.2021. 17:05
0
IZVOR: SRNA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je, prema najnovijim podacima svjetske " Webometrics " rang-liste univerziteta, ostvario napredak za 1.703 mjesta u odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine, te se trenutno nalazi na 3.775 poziciji svjetskih univerziteta.

U odnosu na podatke iz januara prošle godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napredovao za 2.178 mjesta, što je najveći napredak koji je Univerzitet ostvario na " Webometrics " rang-listi, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove visokoškolske ustanove.

Ovaj napredak je posebno značajan kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.

- Znatno poboljšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta - navodi se u saopštenju.

"Webometrics " je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

U januarskom izdanju "Vebometriks" rang-liste, koja je objavljena danas, izvršene su korekcije indikatora na osnovu kojih se boduju individualne performanse visokoškolskih institucija.

Umjesto dosadašnja četiri, rangiranje je vršeno na osnovu tri indikatora - vidljivost univerziteta, otvorenost i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu, dok se indikator internetska vidljivost više ne koristi.

Prvih pet mjesta u svijetu na " Webometrics " listi zauzimaju američki univerziteti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    18h 20m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    16h 22m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    15h 20m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    15h 15m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    14h 23m
    1