Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio 31 godinu postojanja i rada

14.09.2023. 20:04
1
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu tokom više od tri decenije rada ostvario je impresivne rezultate, o čemu svjedoči i činjenica da je prvi u Republici Srpskoj počeo sa nastavom na engleskom jeziku, rekao je rektor Milan Kulić.

- Ove godine smo upisali prvu generaciju studenta koji će nastavu slušati na engleskom jeziku na Stomatološkom fakultetu u Foči. Takođe, i Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu očekuje upis prve generacije studenata koji će nastavu slušati na engleskom jeziku. Posebno smo ponosni na to što smo upisali generaciju studenata koji nastavu slušaju na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji – rekao je Kulić novinarima prije početka Svečane akademije povodom 31 godine postojanja i rada ovog univerziteta.

Slika

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pod imenom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, osnovan je na današnji dan 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

- Tri decenije zajedno rastu Republika Srpska, grad Istočno Sarajevo i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i predstavljaju simbol istrajnosti i vjere našeg naroda – rekao je Kulić.

Kako ističe, od skromnih početaka 1992. godine, prerasli su u izuzetno ozbiljnu i prepoznatljivu visoko-školsku ustanovu u Republici Srpskoj i šire.

I u ovoj godini, ističe Kulić, dva nastavnika sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu se nalaze na "Listi dva odsto najuticajnijih istraživača u svijetu" i jedini su predstavnici Republike Srpske, što je pokazatelj dobrog naučno-istraživačkog i umjetničkog rada, a to je važno je i za bolju međunarodnu vidljivost ove institucije.

Prema njegovim riječima, Univerzitet je i ove godine izuzetno dobro rangiran na međunarodnim rang-listama univerziteta.

Prema najnovijim podacima svjetske "Vebometriks" rang-liste univerziteta, ostvaren je novi napredak. U odnosu na izvještaj iz januara 2023. godine Univerzitet je napredovao za 190 mjesta i sada se nalazi na 980. mjestu, odnosno u prvih 10% univerziteta u svijetu.

- Naučno-evaluacioni resurs za procjenu svjetskih univerziteta i istraživačkih institucija /SCImago Institutions Rankings/ uvrstio je Univerzitet u Istočnom Sarajevu na svjetsku rang-listu najboljih univerziteta za ovu godinu. Prema rangiranju ovog naučno-evaluacionog resursa, Univerzitet u Istočnom Sarajevu na drugom je mjestu univerziteta u BiH – naveo je Kulić.

Kulić je istakao da zasluge za ovo pripadaju nastavnicima i saradnicima, i dodao da studenti, asistenti i profesori ovog Univerziteta bilježe zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima i skupovima.

Slika

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan od dva stuba visokoškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj, kada je u pitanju javno visoko obrazovanje.

On je rekao da postoje i ozbiljni problemi u visokom obrazovanju koji ne zaobilaze ni ovaj univerzitet, ali da Vlada Republike Srpske pomaže čitavim setom strateških dokumenata i zakona, dok s druge strane konstantno ovdje ulaže u investicione i infrastrukturne projekte.

- Završavamo sa radovima na zgradi Rektorata i Muzičke akademije, te Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu. Takođe, radimo zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Palama, i od 2018. smo uložili oko sedamnaest miliona maraka na infrastrukturne projekte – rekao je Budimir.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da su Gradska uprava, opštine u njenom sastavu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedno, rastu jedno uz drugo, pomažu, razumiju jedni druge.

Bez obzira na izazovno vrijeme, ističe Ćosić, broj upisanih studenata na fakultete ovog univerziteta se stabilizovao, a to je dokaz, dodaje, da su studenti prepoznali da je ova visokoškolska ustanova kvalitetna.

- Svima nama u Istočnom Sarajevu je cilj razvoj Univerziteta i svi mi koji se bavimo javnim poslom u gradu stremimo ka tome da ovaj univerzitet bude što snažniji i jači, jer to znači snažniji i jači grad - poručio je Ćosić.

Nikola Spajić, najbolji student na Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, istakao je da je mu je nakon diplomiranja pružena šansa da radi kao asistent-saradnik na tom fakultetu.

- Pružena mi je prilika da budem asistent, trud i rad su se isplatili. Želim da napredujem, ostanem na matičnom fakultetu i budem dio akademske zajednice – rekao je on.

Na Svečanoj akademiji su dodijeljena priznanja pojedincima koji su u proteklom periodu pomagali razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i najboljim studentima i istraživačima.

Rektor Milan Kuluć je priznanje 2Ambasadir Univerzitet" dodijelio gospodinu Aleksandru Borisovu, dugogodišnjem novinaru „Ruske gazete“ i dopisniku za Balkan. Borisov je dao nemjerljiv doprinos razvoju saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa univerzitetima i naučnim institucijama u Ruskoj Federaciji.

Za naročite zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta priznanje - povelja je dodijeljeno dr Darku Đogi, redovnom profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča.

Za istaknuti rad i dostignuća u djelatnostima Univerziteta plakete su dodijeljene  prof. dr Lazaru Radovanoviću, dekanu Ekonomskog fakulteta u Brčkom, prof. dr Zoranu Ćurguzu, dekanu Saobraćajnog fakulteta u Doboju, Centru za kineske studije Filozofskog fakulteta Pale, prof. dr Zlatku Pavloviću, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta, prof. dr Jeleni Marković, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta, prof. dr Božidaru Popoviću, dekanu Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dragomiru Vukoviću, redovnom profesoru Fakulteta poslovne ekonomije, prof. dr Radu Stankiću, redovnom profesoru Fakulteta poslovne ekonomije i prof. dr Ilinki Unković, redovnom profesoru u penziji.

Za dugogodišnji uspješan zahvalnice su dodijeljene Radislavki Krstović, Nadi Soknić, Slobodanki Krulj, Ani Stamenković, Dragani Zeković, Vaski Žarković i Dragani Ristović.

Nagrade su dodijeljene i studentima generacije, najboljim diplomiranim studentima fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prvog ciklusa studija - Biljani Supić, studentu Muzičke akademije, Jeleni Simović, studentu Ekonomski fakultet Pale, Tijani Joksimović, studentu Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Dragici Gagović, studentu Poljoprivrednog fakulteta, Tijani Begović, studentu Elektrotehničkog fakulteta, Savi Milojeviću, studentu Medicinskog fakultet, Srećku Iliću, studentu Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini, Nikoli Spajiću, studentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" Foča i Medini Taletović, studentu Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Priznanja za ostvarene posebne rezultate u naučno-istraživačkom i umjetničkom radu u 2022. godini dodjeljuje su doc. dr Dragani Sokolović, Medicinski fakultet Foča, prof. dr Jeleni Golijanin, Filozofski fakultet Pale, doc. dr Željku Steviću, Saobraćajni Fakultet Doboj, prof. dr Aleksandru Košarcu, Mašinski fakultet Istočno Sarajevo, prof. dr Mladenu Banjaninu, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo i prof. dr Biljani Mijović, Medicinski fakultet Foča.

Priznanja su dodijeljena i prof. dr Vladi Simeunoviću sa Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, prof. dr Marku Subotiću sa Saobraćajnog fakuleta Doboj i doc. dr Aleksiji Đuriću sa Mašinskog fakuleta u Istočnom Sarajevu.

Priznanje su dodijeljena i Mileni Stanković Neđić, višem asistentu Poljoprivrednog fakuleta Istočno Sarajevo, prof. dr Sanji Milić, Pedagoški fakulet Bijeljina, doc. dr Mirjani Radović, Poljoprivredni fakulet Istočno Sarajevo, prof. dr Vladimiru Vladičiću, Filozofski fakultet Pale, doc. dr Darku Šuki, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, Marku Ikiću, višem asistentu Elektrotehnički fakulet Istočno  Sarajevo.

Za ukupnu citiranost radova i istraživača u citatnoj bazi, dodijeljena su priznanja doc. dr Željku Steviću sa Saobraćajnog fakuleta Doboj, prof. dr Biljani Mijović sa Medicinskog fakulteta u Foči, i prof. dr Marku Subotiću sa Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Plakata je dodijeljena i Vanji Cicoviću, studentu četvrte godine Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, za postignute zapažene rezultate u toku studija u oblasti nauke.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Stojan 17.09.2023. 15:10
    Ko je ovdje lud?
    Niste upisali ni 50% od plana, a ponosan rektor na studij na engleskom! Zaključaj ga da ne trošite struju i vodu džabe.
Povezane vijesti
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    22h 11m
    4
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    20h 32m
    1
  • Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
    22h 49m
    1
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    48m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    16h 43m
    0