Универзитет у Источном Сарајеву прославио 31 годину постојања и рада

14.09.2023. 20:04
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву током више од три деценије рада остварио је импресивне резултате, о чему свједочи и чињеница да је први у Републици Српској почео са наставом на енглеском језику, рекао је ректор Милан Кулић.

- Ове године смо уписали прву генерацију студента који ће наставу слушати на енглеском језику на Стоматолошком факултету у Фочи. Такође, и Електротехнички факултет у Источном Сарајеву очекује упис прве генерације студената који ће наставу слушати на енглеском језику. Посебно смо поносни на то што смо уписали генерацију студената који наставу слушају на руском језику на Музичкој академији – рекао је Кулић новинарима прије почетка Свечане академије поводом 31 године постојања и рада овог универзитета.

Слика

Према његовим ријечима, Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је на данашњи дан 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске.

- Три деценије заједно расту Република Српска, град Источно Сарајево и Универзитет у Источном Сарајеву и представљају симбол истрајности и вјере нашег народа – рекао је Кулић.

Како истиче, од скромних почетака 1992. године, прерасли су у изузетно озбиљну и препознатљиву високо-школску установу у Републици Српској и шире.

И у овој години, истиче Кулић, два наставника са Универзитета у Источном Сарајеву се налазе на "Листи два одсто најутицајнијих истраживача у свијету" и једини су представници Републике Српске, што је показатељ доброг научно-истраживачког и умјетничког рада, а то је важно је и за бољу међународну видљивост ове институције.

Према његовим ријечима, Универзитет је и ове године изузетно добро рангиран на међународним ранг-листама универзитета.

Према најновијим подацима свјетске "Вебометрикс" ранг-листе универзитета, остварен је нови напредак. У односу на извјештај из јануара 2023. године Универзитет је напредовао за 190 мјеста и сада се налази на 980. мјесту, односно у првих 10% универзитета у свијету.

- Научно-евалуациони ресурс за процјену свјетских универзитета и истраживачких институција /SCImago Institutions Rankings/ уврстио је Универзитет у Источном Сарајеву на свјетску ранг-листу најбољих универзитета за ову годину. Према рангирању овог научно-евалуационог ресурса, Универзитет у Источном Сарајеву на другом је мјесту универзитета у БиХ – навео је Кулић.

Кулић је истакао да заслуге за ово припадају наставницима и сарадницима, и додао да студенти, асистенти и професори овог Универзитета биљеже завидне резултате на међународним такмичењима и скуповима.

Слика

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је Универзитет у Источном Сарајеву један од два стуба високошколског образовања у Републици Српској, када је у питању јавно високо образовање.

Он је рекао да постоје и озбиљни проблеми у високом образовању који не заобилазе ни овај универзитет, али да Влада Републике Српске помаже читавим сетом стратешких докумената и закона, док с друге стране константно овдје улаже у инвестиционе и инфраструктурне пројекте.

- Завршавамо са радовима на згради Ректората и Музичке академије, те Студентског дома у Источном Новом Сарајеву. Такође, радимо зграду Факултета физичког васпитања и спорта у Палама, и од 2018. смо уложили око седамнаест милиона марака на инфраструктурне пројекте – рекао је Будимир.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да су Градска управа, општине у њеном саставу и Универзитет у Источном Сарајеву једно, расту једно уз друго, помажу, разумију једни друге.

Без обзира на изазовно вријеме, истиче Ћосић, број уписаних студената на факултете овог универзитета се стабилизовао, а то је доказ, додаје, да су студенти препознали да је ова високошколска установа квалитетна.

- Свима нама у Источном Сарајеву је циљ развој Универзитета и сви ми који се бавимо јавним послом у граду стремимо ка томе да овај универзитет буде што снажнији и јачи, јер то значи снажнији и јачи град - поручио је Ћосић.

Никола Спајић, најбољи студент на Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи, истакао је да је му је након дипломирања пружена шанса да ради као асистент-сарадник на том факултету.

- Пружена ми је прилика да будем асистент, труд и рад су се исплатили. Желим да напредујем, останем на матичном факултету и будем дио академске заједнице – рекао је он.

На Свечаној академији су додијељена признања појединцима који су у протеклом периоду помагали развој Универзитета у Источном Сарајеву, као и најбољим студентима и истраживачима.

Ректор Милан Кулућ је признање 2Амбасадир Универзитет" додијелио господину Александру Борисову, дугогодишњем новинару „Руске газете“ и дописнику за Балкан. Борисов је дао немјерљив допринос развоју сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима и научним институцијама у Руској Федерацији.

За нарочите заслуге и изузетан допринос у развоју Универзитета признање - повеља је додијељено др Дарку Ђоги, редовном професору Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча.

За истакнути рад и достигнућа у дјелатностима Универзитета плакете су додијељене  проф. др Лазару Радовановићу, декану Економског факултета у Брчком, проф. др Зорану Ћургузу, декану Саобраћајног факултета у Добоју, Центру за кинеске студије Филозофског факултета Пале, проф. др Златку Павловићу, редовном професору Филозофског факултета, проф. др Јелени Марковић, редовном професору Филозофског факултета, проф. др Божидару Поповићу, декану Електротехничког факултета, проф. др Драгомиру Вуковићу, редовном професору Факултета пословне економије, проф. др Раду Станкићу, редовном професору Факултета пословне економије и проф. др Илинки Унковић, редовном професору у пензији.

За дугогодишњи успјешан захвалнице су додијељене Радиславки Крстовић, Нади Сокнић, Слободанки Круљ, Ани Стаменковић, Драгани Зековић, Васки Жарковић и Драгани Ристовић.

Награде су додијељене и студентима генерације, најбољим дипломираним студентима факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву у првог циклуса студија - Биљани Супић, студенту Музичке академије, Јелени Симовић, студенту Економски факултет Пале, Тијани Јоксимовић, студенту Академије ликовних умјетности Требиње, Драгици Гаговић, студенту Пољопривредног факултета, Тијани Беговић, студенту Електротехничког факултета, Сави Милојевићу, студенту Медицинског факултет, Срећку Илићу, студенту Факултета пословне економије у Бијељини, Николи Спајићу, студенту Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" Фоча и Медини Талетовић, студенту Саобраћајног факултета у Добоју.

Признања за остварене посебне резултате у научно-истраживачком и умјетничком раду у 2022. години додјељује су доц. др Драгани Соколовић, Медицински факултет Фоча, проф. др Јелени Голијанин, Филозофски факултет Пале, доц. др Жељку Стевићу, Саобраћајни Факултет Добој, проф. др Александру Кошарцу, Машински факултет Источно Сарајево, проф. др Младену Бањанину, Електротехнички факултет Источно Сарајево и проф. др Биљани Мијовић, Медицински факултет Фоча.

Признања су додијељена и проф. др Влади Симеуновићу са Педагошког факултета у Бијељини, проф. др Марку Суботићу са Саобраћајног факулета Добој и доц. др Алексији Ђурићу са Машинског факулета у Источном Сарајеву.

Признање су додијељена и Милени Станковић Неђић, вишем асистенту Пољопривредног факулета Источно Сарајево, проф. др Сањи Милић, Педагошки факулет Бијељина, доц. др Мирјани Радовић, Пољопривредни факулет Источно Сарајево, проф. др Владимиру Владичићу, Филозофски факултет Пале, доц. др Дарку Шуки, Електротехнички факултет Источно Сарајево, Марку Икићу, вишем асистенту Електротехнички факулет Источно  Сарајево.

За укупну цитираност радова и истраживача у цитатној бази, додијељена су признања доц. др Жељку Стевићу са Саобраћајног факулета Добој, проф. др Биљани Мијовић са Медицинског факултета у Фочи, и проф. др Марку Суботићу са Саобраћајног факултета у Добоју.

Плаката је додијељена и Вањи Цицовићу, студенту четврте године Факултета физичког васпитања и спорта, за постигнуте запажене резултате у току студија у области науке.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Стојан 17.09.2023. 15:10
    Ко је овдје луд?
    Нисте уписали ни 50% од плана, а поносан ректор на студиј на енглеском! Закључај га да не трошите струју и воду џабе.
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 55m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 51m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 55m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 48m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 45m
    0