Urgentni centar u Nišu nosiće ime po dr Miodragu Laziću

08.02.2021. 20:44
0
IZVOR: juznevesti.com

Nakon što je Vlada nedavno promjenila naziv Kliničkog centra u Nišu i dodala mu prefiks Univerzitetski, porodica preminulog hirurga Miodraga Lazića bila je razočarana, jer nije uvažen prijedlog više hiljada građana da se ova ustanova zove po doktoru Lazi. Iako su se nadali da ta odluka nije konačna, ona jeste, ali direktor UKC Niš Zoran Perišić najavljuje da će Urgentni centar, gdje je doktor Lazić godinama radio i bio na njegovom čelu, uskoro dobiti ime po ovom čuvenom ratnom hirurgu.

Ubrzo nakon smrti doktora Laze je Zoran Bajić pokrenuo peticiju da se Klinički centar u Nišu ubuduće zove "Kliničko bolnički centar dr Miodrag Lazić Laza Niš", a podsjeća da je to podržalo više od 12.000 građana, iako inicijativu o promjeni naziva nije podnio zvanično državnim organima.

Da li je na nedavnoj sjednici Vlade, kada je odlučeno da KC Niš ubuduće u nazivu ima prefiks Univerzitetski, uopšte razmatrano da se ova zdravstvena ustanova zove po doktoru Miodragu Laziću, nije poznato. Državni sekretar Ministarstva zdravlja i bivši dugogodišnji direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović na pitanja o toj temi već dve nedjelje ne odgovara.
A pitanja koje postavlja porodica, kaže ćerka doktora Laze Nina Vujošević su - da li je prijedlog uopšte razmatran i zašto nije ispoštovana volja naroda?

- Vest sam primila sa razočarenjem, ali sam i dalje ponosna na činjenicu da je samo na FB preko 50.000 ljudi podržalo inicijativu o promeni naziva, govorimo naravno o ljudima koji imaju naloge na ovoj društvenoj mreži, a verovatno da nema Srbina, patriote koji misli drugačije. Verujem da odluka nije konačna i odbačena, već da je rezultat nepoznavanja ovih informacija koje navodim, pogotovu što je većina članova Vlade izrazila veliko poštovanje prema liku i delu moga oca - ističe Nina.

Aktuelni direktor KC Niš Zoran Perišić kaže da je zakonodavac, odnosno Vlada, odlučila o novom imenu, ali da je to tehnička stvar i da se suštinski ništa ne mjenja.

Takođe uvjerava da to ne znači da doktor Laza neće biti ispoštovan, jer će jedna od klinika nositi njegovo ime.

- Jedan mali način da se odužimo njemu i njegovoj porodici će biti to što će Klinika za urgentnu medicinu, Urgentni centar zapravo, poneti njegovo ime. Ja sam za tu inicijativu već dobio odgovarajuće dozvole, tako da se uveliko radi da se to realizuje. Smatram obavezom mene, kao direktora Kliničkog centra, da posvećenost doktora Lazića svom poslu, da sve ono što je uradio za srpski narod u Bosni i ovde kod nas u Nišu, da taj dug koji imamo prema njemu bar delimično na neki način bude vraćen, da pokažemo da pamtimo heroje i sve ono što je učinio, da nije ostalo neprepoznato - navodi Perišić.

Inicijativa i da doktor Laza dobije spomen-bistu

Zoran Bajić ističe da je nakon promjene naziva zdravstvenih ustanova poslao pismo nadležnima u Gradu i Republici, u kome traži podršku od njih da se i novom nazivu, Univerzitetskom kliničkom centru, doda doktor Miodrag Lazić Laza, kao i da se ispred ustanove postavi njegova spomen-bista.

- Tu spomen-bistu su voljni građani i privrednici iz cele Srbije da pomognu i u finansijskom smislu da se to ostvari. Paralelno sa tim smo započeli i razgovore sa jednim od vrhunskih akademskih umjetnika vajara koji će izvajati poprsje dr Lazića i ideja je da jedan takav spomenik podignemo na godišnjicu njegove smrti 14. aprila. Možda je to malo kratak rok i zbog dozvola državnih organa za postavljanje, ako ne budemo stigli za taj datum, sledeći prigodan datum bi bio njegov rođendan 31. maj - ističe Bajić.

U ime grupe građana, ali i uz podršku porodice, zatražio je saglasnost od nadležnih, a ističe da je njihov cilj očuvanje uspomene na velikog čovjeka i patriotu, dobitnika izuzetno visokih priznanja i odlikovanja od najviših državnih i crkvenih velikokodostojnika.

Ova inicijativa stigla je i do direktora Perišića, koji kaže da zbog zakonskih regulativa nije siguran da li je moguće postaviti bistu u krugu KC Niš, ali smatra da postoji prostor da se postavi spomen-ploča unutar Urgentnog centra i da bi to trebalo da se uradi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
Sjećanje na doktora Miodraga Lazića Sjećanje na doktora Miodraga Lazića
Džudistima Sparte četiri odličja u Nišu Džudistima Sparte četiri odličja u Nišu
Najčitanije
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    22h 54m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    23h 32m
    1
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    10h 30m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    12h 17m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    11h 17m
    0