Ургентни центар у Нишу носиће име по др Миодрагу Лазићу

08.02.2021. 20:44
0
ИЗВОР: juznevesti.com

Након што је Влада недавно промjенила назив Клиничког центра у Нишу и додала му префикс Универзитетски, породица преминулог хирурга Миодрага Лазића била је разочарана, јер није уважен приједлог више хиљада грађана да се ова установа зове по доктору Лази. Иако су се надали да та одлука није коначна, она јесте, али директор УКЦ Ниш Зоран Перишић најављује да ће Ургентни центар, гдје је доктор Лазић годинама радио и био на његовом челу, ускоро добити име по овом чувеном ратном хирургу.

Убрзо након смрти доктора Лазе је Зоран Бајић покренуо петицију да се Клинички центар у Нишу убудуће зове "Клиничко болнички центар др Миодраг Лазић Лаза Ниш", а подсјећа да је то подржало више од 12.000 грађана, иако иницијативу о промјени назива није поднио званично државним органима.

Да ли је на недавној сједници Владе, када је одлучено да КЦ Ниш убудуће у називу има префикс Универзитетски, уопште разматрано да се ова здравствена установа зове по доктору Миодрагу Лазићу, није познато. Државни секретар Министарства здравља и бивши дугогодишњи директор Клиничког центра Зоран Радовановић на питања о тој теми већ две недјеље не одговара.
А питања које поставља породица, каже ћерка доктора Лазе Нина Вујошевић су - да ли је приједлог уопште разматран и зашто није испоштована воља народа?

- Вест сам примила са разочарењем, али сам и даље поносна на чињеницу да је само на ФБ преко 50.000 људи подржало иницијативу о промени назива, говоримо наравно о људима који имају налоге на овој друштвеној мрежи, а вероватно да нема Србина, патриоте који мисли другачије. Верујем да одлука није коначна и одбачена, већ да је резултат непознавања ових информација које наводим, поготову што је већина чланова Владе изразила велико поштовање према лику и делу мога оца - истиче Нина.

Актуелни директор КЦ Ниш Зоран Перишић каже да је законодавац, односно Влада, одлучила о новом имену, али да је то техничка ствар и да се суштински ништа не мјења.

Такође увјерава да то не значи да доктор Лаза неће бити испоштован, јер ће једна од клиника носити његово име.

- Један мали начин да се одужимо њему и његовој породици ће бити то што ће Клиника за ургентну медицину, Ургентни центар заправо, понети његово име. Ја сам за ту иницијативу већ добио одговарајуће дозволе, тако да се увелико ради да се то реализује. Сматрам обавезом мене, као директора Клиничког центра, да посвећеност доктора Лазића свом послу, да све оно што је урадио за српски народ у Босни и овде код нас у Нишу, да тај дуг који имамо према њему бар делимично на неки начин буде враћен, да покажемо да памтимо хероје и све оно што је учинио, да није остало непрепознато - наводи Перишић.

Иницијатива и да доктор Лаза добије спомен-бисту

Зоран Бајић истиче да је након промјене назива здравствених установа послао писмо надлежнима у Граду и Републици, у коме тражи подршку од њих да се и новом називу, Универзитетском клиничком центру, дода доктор Миодраг Лазић Лаза, као и да се испред установе постави његова спомен-биста.

- Ту спомен-бисту су вољни грађани и привредници из целе Србије да помогну и у финансијском смислу да се то оствари. Паралелно са тим смо започели и разговоре са једним од врхунских академских умјетника вајара који ће извајати попрсје др Лазића и идеја је да један такав споменик подигнемо на годишњицу његове смрти 14. априла. Можда је то мало кратак рок и због дозвола државних органа за постављање, ако не будемо стигли за тај датум, следећи пригодан датум би био његов рођендан 31. мај - истиче Бајић.

У име групе грађана, али и уз подршку породице, затражио је сагласност од надлежних, а истиче да је њихов циљ очување успомене на великог човјека и патриоту, добитника изузетно високих признања и одликовања од највиших државних и црквених великокодостојника.

Ова иницијатива стигла је и до директора Перишића, који каже да због законских регулатива није сигуран да ли је могуће поставити бисту у кругу КЦ Ниш, али сматра да постоји простор да се постави спомен-плоча унутар Ургентног центра и да би то требало да се уради.

Коментари 0
Повезане вијести
Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
Најчитаније
  • Пале: Ухапшено лице због наношења тешких тјелесних повреда
    21h 36m
    0
  • Крвава бајка – масовно стријељање ђака у Крагујевцу
    22h 47m
    3
  • „Пуцајте, ја и даље држим час“ - Херојска прича о страдању професора из Крагујевца
    22h 20m
    9
  • Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
    12h 6m
    0
  • У „Бајадери“ пронађени црви
    21h 55m
    1