Urođeni smisao za lijepo Milada Tomović prenosi na mlade

22.04.2023. 11:48
2
IZVOR: srna.rs

Milada Tomović, bibliotekar sa Han Pijeska, jedna je od žena za koje se u narodu kaže "što očima vidi, rukama stvori" i koja rado svoje umijeće prenosi na mlade generacije.

Ona je u svom mjestu poznata kao kreativna žena koja pravi ukrase i figurice od papira tehnikama - kviling, origami i kirigami - bavi se izradom rukotvorina, modernih svečanih torbica, ukrasnih predmeta, veze, rado crta, slika, uživa u kaligrafiji i restauraciji starog namještaja.

Do sada je, kaže, svoje radove izlagala samo na izložbama Narodne biblioteke "Branko Čučak" u kojoj radi i lokalnog Centra za omladinu i sport "Pogled" na Han Pijesku, pa i nije bilo značajnijih nagrada za njena "mala umjetnička djela".

Slika

Foto: srna.rs

Tomovićeva je u više navrata na radionicama za mlade obučavala zainteresovane kako da tehnikom "suve igle" šaraju vaskršnje jaje, u kojoj se, kaže, oštrim predmetom, a u novije vrijeme i oštrom brusilicom, skida boja sa obojenog jajeta i crtaju motivi koji su već zamišljeni u glavi.

U novije vrijeme uči da veze po ljusci jajeta, iz koga se tehnikom izduvavanja izbacuje sadržaj bušenjem malih rupica.

Potom se, kako navodi Tomovićeva u priči za Srnu, precizno buše rupice po šemi za vez, potom kroz njih provlače niti i tako nastaje "vezeno jaje".

Za nju je poseban izazov bila i tehnika "rezbarenja jajeta" kojom se ukrasi jaje kao da je šlingano, za šta su najpogodnija krupnija jaja od noja, patke ili guske.

Slika

Foto: srna.rs

Tomovićeva ističe da je na radionicama djecu učila i izradi malih predmeta i ukrašavanju jajeta starom japanskom tehnikom kvilinga u kojoj kombinujući origami i kirigami prave male cvjetiće i lijepe ih na jaje.

Ona kaže da joj posebno zadovoljstvo pričinjava kada iz grupe od dvadesetak mladih na radionici bar njih pet počinje da se bavi ovim hobijem u slobodno vrijeme.

- Bavljenjem bilo kojim hobijem kod djece razvija motoriku, a kod tehnika origami, kviling i kirigami uče se stppljenju i preciznosti, jer je veoma bitno da se papir savije tačno po datim šemama - navodi Milada.

Djeca se posebno raduju kada nauče kako da bace u vazduh avion i bumerang izrađen od papira da bi im se vratili.

Kada govori o počecima izrade tradicionalnih rukotvorina, Tomovićeva ne može a da ne pomene svoju babu Savu, koja je nju, kao djevojčicu, naučila kako se na staroj "singerici" radi "bijeli vez", što sada primjenjuje i u tehnici "rezbarenja jajeta".

Želeći da obraduje svoje tri kćerke, počela je i da izrađuje svečane ukrasne torbice od kristalnih perli, spojivši "tradiciju i modu".

Slika

Foto: srna.rs

Ona je, podsjeća, na radionicama mlade učila da lijepo pišu otkrivši im tajnu kaligrafije i različitim vidovima ukrašavanja slova, a posebno inicijala, zašto su djeca dobila i pohvale na nekim konkursima.

Milada voli da slika i sprema se za tehniku razlijevanja boja, a posebno zadovoljstvo joj donosi crtanje u jednom potezu.

Zahvaljujući urođenom smislu za lijepo, već duže vrijeme se bavi i restauracijom starog namještaja i ukrašavanjem prostora u kome živi, primjenjujući skoro sve tehnike koje su joj nekada bile samo izazov da dokaže sebi šta sve može.

- Ne radim za nagrade već iz zadovoljstva, jer se, baveći se ovim poslovima, oslobađam stresa i ne razmišljam o obavezama koje život nosi - navodi Milada.

Tomovićeva napominje da je samo u jednom periodu života, kada joj je bilo teško, nadarenost za lijepo koristila kao manji izvor prihoda, a svi ostali radovi su nastali iz ljubavi, nastaloj u vremenu kada joj nije ispunjena želja da upiše Akademiju primijenjenih umjetnosti.

U saradnji sa lokalnim centrom "Pogled", započela je radionicu veza na kojoj će polaznici krenuti od osnovnog boda, a potom će preći na savremene motive do tehnike "tri de".

Radionica će trajati sve dok bude zainteresovanih za ovaj vid obuke.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Branka Šehovac 22.04.2023. 20:53
    Ona je jedinstvena njoj nema ravne izuzetno talentovana i prije svega dobar čovjek.Ona je naš biser.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.04.2023. 20:49
    Ona je jedinstvena njoj nema ravne,izuzetno talentovana i prije svega dobar čovjek.Ona je naš biser.
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 32m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 39m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 21m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 59m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 31m
    0