Урођени смисао за лијепо Милада Томовић преноси на младе

22.04.2023. 11:48
2
ИЗВОР: srna.rs

Милада Томовић, библиотекар са Хан Пијеска, једна је од жена за које се у народу каже "што очима види, рукама створи" и која радо своје умијеће преноси на младе генерације.

Она је у свом мјесту позната као креативна жена која прави украсе и фигурице од папира техникама - квилинг, оригами и киригами - бави се израдом рукотворина, модерних свечаних торбица, украсних предмета, везе, радо црта, слика, ужива у калиграфији и рестаурацији старог намјештаја.

До сада је, каже, своје радове излагала само на изложбама Народне библиотеке "Бранко Чучак" у којој ради и локалног Центра за омладину и спорт "Поглед" на Хан Пијеску, па и није било значајнијих награда за њена "мала умјетничка дјела".

Слика

Фото: srna.rs

Томовићева је у више наврата на радионицама за младе обучавала заинтересоване како да техником "суве игле" шарају васкршње јаје, у којој се, каже, оштрим предметом, а у новије вријеме и оштром брусилицом, скида боја са обојеног јајета и цртају мотиви који су већ замишљени у глави.

У новије вријеме учи да везе по љусци јајета, из кога се техником издувавања избацује садржај бушењем малих рупица.

Потом се, како наводи Томовићева у причи за Срну, прецизно буше рупице по шеми за вез, потом кроз њих провлаче нити и тако настаје "везено јаје".

За њу је посебан изазов била и техника "резбарења јајета" којом се украси јаје као да је шлингано, за шта су најпогоднија крупнија јаја од ноја, патке или гуске.

Слика

Фото: srna.rs

Томовићева истиче да је на радионицама дјецу учила и изради малих предмета и украшавању јајета старом јапанском техником квилинга у којој комбинујући оригами и киригами праве мале цвјетиће и лијепе их на јаје.

Она каже да јој посебно задовољство причињава када из групе од двадесетак младих на радионици бар њих пет почиње да се бави овим хобијем у слободно вријеме.

- Бављењем било којим хобијем код дјеце развија моторику, а код техника оригами, квилинг и киригами уче се стппљењу и прецизности, јер је веома битно да се папир савије тачно по датим шемама - наводи Милада.

Дјеца се посебно радују када науче како да баце у ваздух авион и бумеранг израђен од папира да би им се вратили.

Када говори о почецима израде традиционалних рукотворина, Томовићева не може а да не помене своју бабу Саву, која је њу, као дјевојчицу, научила како се на старој "сингерици" ради "бијели вез", што сада примјењује и у техници "резбарења јајета".

Желећи да обрадује своје три кћерке, почела је и да израђује свечане украсне торбице од кристалних перли, спојивши "традицију и моду".

Слика

Фото: srna.rs

Она је, подсјећа, на радионицама младе учила да лијепо пишу откривши им тајну калиграфије и различитим видовима украшавања слова, а посебно иницијала, зашто су дјеца добила и похвале на неким конкурсима.

Милада воли да слика и спрема се за технику разлијевања боја, а посебно задовољство јој доноси цртање у једном потезу.

Захваљујући урођеном смислу за лијепо, већ дуже вријеме се бави и рестаурацијом старог намјештаја и украшавањем простора у коме живи, примјењујући скоро све технике које су јој некада биле само изазов да докаже себи шта све може.

- Не радим за награде већ из задовољства, јер се, бавећи се овим пословима, ослобађам стреса и не размишљам о обавезама које живот носи - наводи Милада.

Томовићева напомиње да је само у једном периоду живота, када јој је било тешко, надареност за лијепо користила као мањи извор прихода, а сви остали радови су настали из љубави, насталој у времену када јој није испуњена жеља да упише Академију примијенјених умјетности.

У сарадњи са локалним центром "Поглед", започела је радионицу веза на којој ће полазници кренути од основног бода, а потом ће прећи на савремене мотиве до технике "три де".

Радионица ће трајати све док буде заинтересованих за овај вид обуке.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Branka Šehovac 22.04.2023. 20:53
    Ona je jedinstvena njoj nema ravne izuzetno talentovana i prije svega dobar čovjek.Ona je naš biser.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 22.04.2023. 20:49
    Ona je jedinstvena njoj nema ravne,izuzetno talentovana i prije svega dobar čovjek.Ona je naš biser.
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 11m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 35m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    3h 50m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 19m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 29m
    0