Uskoro u prodaji knjiga „Odlikovani i unapređeni JVuO 1941–1945“ autora Veroljuba Maletića i Dejana Đerića

10.08.2023. 09:35
2
IZVOR: katera.news

U pripremu za štampu je nedavno poslata nova knjiga autora Veroljuba Maletića i Dejana Đerića koja nosi naziv „Odlikovani i unapređeni JVuO 1941–1945“.

U njoj je sabrano preko 10 000 imena pripadnika gotovo svih jedinica pod komandom đenerala Draže Mihailovića. Svi oni su razvrstani po matičnim korpusima i višim komandama čiji su formacijski sastavi i ratni putevi dati u kratkim crtama.

Bogato ilustrovana sa skoro 900 ratnih fotografija i originalnih naredbi o unapređenju i odlikovanju, ova monografija predstavlja do sada najveći registar jedne tragično zaboravljene generacije, a ujedno i spomenicu te bezgrobne vojske.

Izdavač je Srbski kulturni centar "Ćirilica".

Slika

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Re:Kent 11.08.2023. 11:10
    Kent. Ovo je samo jedna od knjiga iz ove tematike, čak i od ovih autora. Ima mnogo knjiga na ovu tematiku, ali svakako da ima još neobrađenih tema, pogotovo neobrađenih regija u BiH. Autori su odlični istoričari, neopterećeni komunističkom mantrom, izgleda nisu na režimskom platnom spisku. Ne sumnjam da će knjiga biti dobra. Koliko znam,
    Veroljub je dosta toga napisao i naučno obradio o Motajičkim četnicima, dok je Dejan izvanredno, sa morem dokaza obradio Užički kraj.
  • Generic placeholder image
    Kent 10.08.2023. 14:28
    Interesuje me ova tematika ali ne previse odlikovani i unapredjeni. Bolje da je citalackom auditorijumu predstavljen istorijat JVuO nego ko su odlikovani i unapredjeni.
Povezane vijesti
Pravi Valter je četnički vojvoda: On je zaista branio Sarajevo Pravi Valter je četnički vojvoda: On je zaista branio Sarajevo
Marijana Petronić objavila novu knjigu "Fore i metafore" Marijana Petronić objavila novu knjigu "Fore i metafore"
Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom! (FOTO) Muslimani, a četnici: Borili se s Dražom za kralja, nikad s Titom! (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    21h 32m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    12h 27m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 38m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 53m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    21h 46m
    0