Uspjesi učenika rezultat 30 godina postojanja i rada Osnovne muzičke škole u Istočnom Sarajevu (FOTO)

28.04.2023. 12:53
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Istočnom Sarajevu ove godine proslavlja 30 godina postojanja i rada. Osnovana je u ratnim godinama, u tadašnjoj Srpskoj opštini Ilidža, a danas egzistira na području opštine Istočno Novo Sarajevo, sa područnim odjeljenjem na Palama. Ova škola, tokom tri decenije postojanja, iznjedrila je brojne muzičke talente, a učenici i njihovi nastavnici mogu se pohvaliti značajnim rezultatima koje ostvaruju na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Školu trenutno pohađa 417 učenika na šest smjerova – klavir, gitara, violina, flauta, harmonika i solo pjevanje, a upis novih učenika trajaće od 1. do 15. juna.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

- Trenutno je u školi zaposleno 40 radnika, od kojih su 29 nastavnici, dok područno odjeljenje na Palama broji 140 učenika i osam nastavnika - objašnjava direktor ove škole, Mirjana Učur.

Djeca stiču pravo na upis u trećem razredu redovne osnovne škole, kada mogu da pohađaju pripremni razred. Tokom pripremnog razreda, djeca uče prve muzičke korake, note, pjesmice, razvijaju svijest o muzici i navikavaju se na novu okolinu.

- Nakon pripremne nastave, djeca moraju da polože prijemni ispit i tada se opredjeljuju za instrument koji će da sviraju tokom daljeg školovanja - kaže Učur i dodaje da djeca do tada, uglavnom, iskažu afinitete prema određenim instrumentima.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Ona dodaje da je podrška roditelja neophodna, kako u ovom periodu, tako i kasnije, kada djeca dobijaju veći broj predmeta i stiču obavezu da se ozbiljnije posvete muzičkom obrazovanju.

- Riječ je o maloj djeci koja su podložna uticajima društva i okoline, te je upravo tada, podrška roditelja ključna, kako bi djeca dalje nastavila da se bave muzikom i uspjela da usklade obaveze koje imaju i u redovnoj osnovnoj školi - naglašava Mirjana.

Učur ističe da je neophodno da roditelji ozbiljno shvate obaveze koje njihova djeca imaju, te da je osnovna škola temelj muzičkog obrazovanja.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Kako kaže, škola je pod okriljem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i pohađanjem ove škole učenici stiču kvalitetno osnovno muzičko znanje. Ona dodaje da im osnovno muzičko obrazovanje pomaže i da se suoče sa tremom koju imaju pred nastupe, te na taj način postanu spremniji za dalje muzičko obrazovanje.

Direktorica je, kako kaže, imala ideju o osnivanju malog hora na području našeg grada, čiji bi nosilac bila Škola za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo.

- Ideja je bila da članovi hora budu učenici svih osnovnih škola sa područja Istočnog Sarajeva. Muzika se, kao i svaka umjetnost, gaji od mali nogu, a hor je veoma značajan, jer muzičaru daje poseban osjećaj ispunjenosti na pozornici - kaže Učur.

Ona je dodala da, osim sa Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo, škola sarađuje i sa drugim školama iz regiona, te da su trenutno dio projekta koji je organizovala Osnovna muzička škola u Prilepu u Sjevernoj Makedoniji.

- Pozvani smo da budemo jedan od tri člana projekta koji je pokrenula škola u Prilepu, a osim nas, učesnik je i muzička škola Davorin Jenko iz Beograda - ističe Mirjana i dodaje da su  ciljevi projekta međusobne posjete, ogledni časovi, razmjene iskustava i mogući zajednički nastupi u budućnosti.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Nastavnica Jovana Bojanić, korepetitor u muzičkoj školi, ima zadatak da prati solo izvođače, te da pruži podršku učenicima prilikom nastupa.

- Nastojim da se emotivno približim dječici, da sa njima ostvarim odnos koji se temelji na povjerenju, kako bi i njihov nastup bio što uspješniji. Smatram da je moja odgovornost velika, pokušavam da im budem iskrena podrška i da uljepšam njihov nastup - kaže Jovana.

Na Republičkom takmičenju muzičkih škola, održanom nedavno u Banjoj Luci, bila je podrška za sedmoro takmičara, a ističe da su za uspjeh koji su postigli zaslužni predan rad i kvalitetne probe.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

- Kvalitetno smo organizovali period prije takmičenja, imali smo brojne aktivnosti u školi i van nje. Dogovorili smo, u međuvremenu, saradnju sa srednjom muzičkom školom i muzičkom akademijom, organizovali grupne časove solfeđa, na kojima su se učenici pripremali u vrlo opuštenoj atmosferi i učinili smo sve da ishod ovog republičkog takmičenja bude uspješan - naglašava Jovana.

Tijana Arnautović Pavlović, nastavnik violine, objašnjava da se tokom godina zainteresovanost za violinu povećala, te da je formirana još po  jedna klasa violine u Istočnom Novom Sarajevu i u područnom odjeljenju na Palama.

Ona ističe da su njeni đaci, na nedavno održanom takmičenju u Banjoj Luci, odnijeli brojne nagrade i postigli vrlo zapažene rezultate, osvojivši dvije prve nagrade iz violine, prvu nagradu iz solo pjevanja, dvije druge nagrade iz flaute i treću nagradu iz solo pjevanja.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Profesor violine dodaje da se učenici trenutno pripremaju za Gvarneri fest, takmičenje koje će u idućem mjesecu biti održano u Krupnju u Srbiji.

Arnautović Pavlović je pozvala građane da svojim prisustvom na koncertima podrže učenike ove škole, jer je, kako ističe, upravo publika ključna tokom nastupa, te da muzičarima na pozornici daje poseban elan.   

Anđela Govedarica Lučić, učenica prvog razreda srednje škole, pohađa solo pjevanje, a od ranog djetinjstva gaji ljubav prema muzici. Nedavno završeno republičko takmičenje predstavlja njen prvi veći javni nastup.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

- Veoma sam zadovoljna rezultatom, trećim mjestom, s obzirom na to da je ovo prvo takmičenje na kojem sam učestvovala, te da pjevam tek godinu dana. Bilo je to prelijepo iskustvo koje bih rado ponovila - kaže Anđela.

Anđelina nastavnica, Maja Gluhić, u klasi ima šest učenica, od kojih su dvije učestvovale na takmičenju u Banjoj Luci. Osim Anđele, školu je predstavljala i Teodora Zekić, koja je osvojila prvu nagradu.

- Zainteresovani učenici mogu da, tek od osmog razreda osnovne škole, upišu prvi razred muzičke škole na odjseku za solo pjevanje. Mogu možda da budu i nešto stariji, ali ne mogu da se prije tog uzrasta školuju na ovom odsjeku, zbog razvoja glasovnog aparata i neophodne zrelosti - pojašnjava nastavnica Maja.

Stefan Varagić, talentovani dječak, potiče iz muzičke porodice i veoma rano je pokazao sklonost ka muzici. Svira violinu, pohađa peti razred osnovne škole i drugi razred muzičke škole. Već se može pohvaliti osvojenim prvim mjestom na republičkom takmičenju.

- Na republičkom takmičenju u Banjoj Luci osvojio sam prvu nagradu. Nije bilo teško.Na početku nastupa sam bio opušteniji, nisam imao tremu, ali sam je kasnije malo osjetio - kaže skromno Stefan i dodaje da će i njegov brat uskoro krenuti tatinim i njegovim stopama i upisati muzičku školu.

Devetogodišnji Vuk Noa Savić svira gitaru, pohađa prvi razred muzičke škole i četvrti razred osnovne škole. Do sada je učestvovao na republičkom i međunarodnom takmičenju, gdje je osvojio drugo mjesto.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

- Preporučujem svima koji vole muziku i žele da sa bave muzikom, da upišu muzičku školu. Neka sviraju bilo koji instrument, svaki je na svoj način lijep, a ovdje mogu da steknu i mnogo novih prijatelja - poručuje Vuk.

Na Republičkom takmičenju muzičkih škola, održanom nedavno u Banjoj Luci, ovu školu predstavljalo je 25 učenika, u disciplinama klavir, klavirski duo, gitara, violina, flauta i solo-pjevanje. Osvojili su sedam prvih, 11 drugih i pet trećih nagrada u različitim kategorijama. Specijalnu nagradu za gitaru na ovom takmičenju osvojio je Ognjen Mojović, u klasi profesora Slobodana Pandurevića.

Ognjen Mojović osvojio je prvu nagradu, laureat, i na 17. Vojvodina gitar festu u Novom Sadu, održanom 12. aprila.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Na 7. Internacionalnom festivalu „Primavera“ u Bijeljini, održanom od 30. marta do 2. aprila, učenici ove škole ostvarili su značajan uspjeh i odnijeli pobjede u dusciplinama u kojima su nastupali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
"Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO) "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    11h 17m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    10h 15m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    14h 8m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    15h 25m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    10h 29m
    1